Tento muž prý může velmi přitížit Davidu Rathovi

16.06.2014 7:24

Výpověď klíčového svědka bortí obhajobu exhejtmana Davida Ratha. Projektant Vladislav Procházka odmítl podepsat předražený projekt na rekonstrukci zámku Buštěhrad. Už tehdy o něm Rath a jeho spolupracovníci mluvili jako o „padouchovi", nyní potvrdil, že zakázky byly zmanipulované. Píše o tom server Lidovky.cz.

Tento muž prý může velmi přitížit Davidu Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Bylo to velmi chladné přijetí. Řekl, ať mu to dám na stůl a že můžu odejít," popsal projektant Vladislav Procházka schůzku z roku 2011, kdy tehdejšího hejtmana Středočeského kraje za ČSSD Davida Ratha informoval o předražené zakázce.

Do té doby komunikoval především s Petrem Kottem. „Pan Kott říkal, že je zapotřebí, aby na vedlejší výdaje bylo dvanáct procent. On říkal, že částka 24 milionů korun, o kterou musí být rozpočet zvednut, bude k rozhodovací pravomoci jeho a pana hejtmana," uvedl Procházka v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Rozpočet podle projektanta navyšoval původní částku. „Informoval jsem i paní (Kateřinu) Pancovou, že to není náš rozpočet, protože není možné, aby obsahoval takové nesmysly. Tam bylo například desetkrát víc omítek, než ten zámek vůbec má. Někdo ocenil náš projekt a najednou se tam objevovaly pásy a íčka, které jsme v projektu vůbec neměli. Ten, kdo je nacenil, si je vymyslel a tím uměle zvednul cenu na 219 milionů korun. To bylo nepřijatelné," uvedl Procházka.

Trojici obžalovaných může Procházkovo svědectví přitížit

Přestože na přemrštěnou cenu prý opakovaně upozorňoval, zakázka běžela dál. Vyústila policejním zatýkáním, při němž bylo několik podezřelých vzato do vazby, mezi nimi i David Rath, Petr Kott nebo Kateřina Pancová, z jejichž domu si Rath odnášel krabici se sedmi miliony korun.

Trojici obžalovaných může Procházkovo svědectví ublížit. Rath se dosud hájil tím, že o manipulacích nevěděl. Projektantovu výpověď označil za nesmyslnou. „Zajímavé je, že vypovídal dvakrát před policií, ale nehovořil o tom. Při první výpovědi jasně řekl, že neví o tom, že bych o Buštěhradu komunikoval s Kottem," cituje server Rathova slova.

Procházka prý čelí výhrůžkám, v rozhovoru uvedl, že se cítil a cítí být ohrožen. Už na konci roku 2011 Kott s Pancovou údajně přemýšleli, jak jej zastrašit, když odposlechy zachytily jejich rozhovor. „Bylo by dobré na něj trochu přitlačit," prohlásil Kott s dodatkem: „Já neprahnu po tom mu uříznout hlavu. To zas takový sadista nejsem."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…