Tento pán prý může být ministrem kultury za ČSSD. Oblíbenec Newsroomu ČT24, který má blízko k umělcům

18.05.2019 19:00

Šéf ČSSD Jan Hamáček si zatím není zcela jistý, zda prezident Miloš Zeman přijme nedobrovolnou demisi ministra kultury Antonína Staňka. Dle informací již však disponuje seznamem možných kandidátů na ministerský post. Informoval o tom server MF DNES.

Tento pán prý může být ministrem kultury za ČSSD. Oblíbenec Newsroomu ČT24, který má blízko k umělcům
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Jedním z možných kandidátů by měl být ostravský divadelní režisér a šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí, v jehož prospěch hovoří, že je zástupcem silného Moravskoslezského kraje, v ČSSD už vykonával pozici stínového ministra kultury a ve straně tuší, že by mohl najít společnou řeč s lidmi, které si znepřátelil odcházející Staněk. V záloze pak je i náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.

Ivan Krejčí je oblíbeným respondentem pořadu Newsroom ČT24, kde na kameru vždy rád zkritizuje TV Barrandov, nebo se naopak zastane veřejnoprávních médií, třeba kanálu Vltava Českého rozhlasu ve známe kauze „Porno na Vltavě“.

Na dotaz MF DNES Krejčí řekl: „To asi víte víc než já. Nikdo se mnou nejedná, nic neleží na stole.“ A podobně reagoval i samotný Hamáček: „Nezlobte se, ale zatím to komentovat nebudu. Až budu mít jméno ministra, tak ho představím,“ sdělil.

Příliš sdílný nechtěl být Krejčí ani když měl hodnotit končícího Staňka. „Odcházejícího ministra komentovat nechci,“ poznamenal. Podle informací MF DNES z ostravské ČSSD však Krejčí od začátku považuje způsob, jakým nechal Staněk odvolat ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a šéfa olomouckého Muzea umění Michala Soukupa, za zcela nevhodný.

Hamáček o svém výběru nechce zatím moc mluvit proto, že má obavy, jak se k plánované výměně postaví prezident Miloš Zeman. A také proto, že ji zatím nestihl důkladněji projednat ve straně.

„S Janem Hamáčkem se budu bavit v pondělí, kdy se vrací ze zahraniční služební cesty,“ říká druhý muž ČSSD Roman Onderka, o němž také někteří straníci hovoří jako o možném kandidátovi na post ministra. Onderka však tvrdí, že jím být nechce. „O post ministra kultury si neříkám, nemám ty ambice. A lidé, kteří vám to tvrdí, že to chci, neříkají pravdu,“ prohlašuje. Onderka ostatně prosazuje jinou variantu. Pod podmínkou anonymity o ní s MF DNES mluvil jeden z pražských sociálních demokratů.

„Říkám, že bychom měli jet na Slovácko nebo na jižní Moravu, kde je hodně lidí se sociálním cítěním. Tam najít nějakého ředitele galerie a cestou do Prahy z něho udělat sociálního demokrata,“ popisoval s lehkou nadsázkou zdroj MF DNES plán, z něhož jedno jméno nakonec skutečně vzešlo. Právě pražští sociální demokraté společně s Onderkou totiž začali jako první představitelé ČSSD veřejně kritizovat Staňka. To vedlo k nápadu nominovat na ministerstvo ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka.

Vypadá to však, že plán nevyjde. Jednak Onderka s pražskými sociálními demokraty v čele s jejich jediným poslancem Dolínkem Hamáčka naštvali, když mu začali veřejně radit, že kdyby byli předsedové oni, zvážili by Staňkovo odvolání. A pak Hamáček není podle informací MF DNES příliš nakloněn nápadu, že by se ministrem měl stát umělec bez politické minulosti.

„Předseda razí názor, že ministr je politická funkce a i na kulturu chce někoho, kdo má politické zkušenosti,“ přibližuje zdroj MF DNES z Hamáčkova okolí.

Nejspíš i proto někteří sociální demokraté vypustili spekulaci, že by kulturu mohl vést bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten na dotazy MF DNES k obsazení ministerstva neodpověděl, sociální demokraté však vědí, že do vlády s Babišem dlouhodobě nechce. Několik podobných neformálních návrhů už v minulosti odmítl. A jeho zmíněním tak spíš v ČSSD sondují, zda nezměnil názor.

Ministr kultury Antonín Staněk se rozhodl rezignovat na svou funkci ke konci května. „Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD,“ píše Staněk v dopise pro premiéra Andreje Babiše.

„V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masivní kampaň bez racionálního zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodárnému, ba protiprávnímu jednání ředitelů dvou prestižních institucí spadajících pod můj resort,“ dodal.

Proti ministru Staňkovi byly do jeho oznámené rezignace pořádány protesty kvůli odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Celý článek si můžete přečíst ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…