Teprve nominovaný Pelikán už promluvil o prioritách na Ministerstvu spravedlnosti

10.02.2015 18:58

Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán pokládá za prioritní úkoly ministerstva nový zákon o státním zastupitelství, problematiku exekutorů či insolvencí a přípravu dlouhodobé strategie justice. První náměstek odcházející ministryně Heleny Válkové (ANO) dnes novinářům řekl, že do funkce jde s odvahou. Zároveň popřel spekulace, podle nichž se na převzetí resortu připravoval už od léta, kdy na ministerstvo přišel.

Teprve nominovaný Pelikán už promluvil o prioritách na Ministerstvu spravedlnosti
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

"Uf. Je to pro mě samozřejmě obrovská výzva, velké vyznamenání a zároveň velká obava z toho, zda dovedu naplnit očekávání," uvedl k nabídce ministerského postu pětatřicetiletý Pelikán, kterého do funkce navrhlo hnutí ANO.

Válková podle něj neodchází proto, že by ministerstvo vedla špatným směrem nebo že by selhala. Cítí se prý unavená a nemá dost energie k dotažení náročných úkolů do konce. "Pak mi připadá logické, pokud se někdo z jejího týmu pokusí tu započatou práci dokončit," podotkl.

Tyhle věci jsou přirozeně dány věkem, říká Pelikán

Pelikán dříve působil na ministerstvu financí u šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Od jeho červnového přestupu na ministerstvo spravedlnosti se spekulovalo o tom, že má Válkovou nahradit. Dlouhodobě plánovanou výměnu však dnes Pelikán popřel. "Spolu s paní ministryní jsem byl od počátku brán jako odborník na tuhle oblast - takže někdo, kdo v případě, že by paní ministryně končila, by asi byl uvažován," vysvětlil spekulace.

Válková dnes po několika dnech dohadů o její rezignaci oznámila, že k 1. březnu v ministerské funkci skončí. Babiš k tomu uvedl, že se rozhodla sama. V kuloárech se přitom hovořilo o tom, že ji k odchodu přiměl tlak z hnutí ANO. Babiš také zopakoval svá dřívější slova, že Válková je spíše pedagožka a expertka na trestní právo, ale nikoliv manažerka.

"Tyhle věci jsou přirozeně dány věkem. Jestliže paní ministryně měla trošičku problém s razantností, já zas mám trochu problém s rozvážností. Budu se snažit mírnit," reagoval Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…