Teror v Evropě. Tálibán je příklad. Generál Šedivý rýsuje problém

17.08.2021 9:34

Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky, varuje, že vítězství radikálních islamistů v Afghánistánu může k akci povzbudit islámské radikály roztroušené po světě.

Teror v Evropě. Tálibán je příklad. Generál Šedivý rýsuje problém
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý už teď vidí problém. V rozhovoru pro MF dnes konstatoval, že se z Afghánistánu dají na pochod minimálně statisíce lidí. Aby uprchly před hrůzovládou Tálibánu a daly tak svým dětem šanci na lepší život. Jenže tahle masa lidí bude pro EU, Česko nevyjímaje, možná představovat problém. Mohou mezi nimi být i teroristé.

Navíc to nemusí být jediný problém. Šedivý upozornil, že vítězství radikálů v Afghánistánu může k akci povzbudit radikály roztroušené různě po světě. Pravděpodobně se to nestane hned, ale časem to některé radikály skutečně může povzbudit k akci.

„Momentálně ne. Co se však může stát, že se budou radikalizovat ti, kteří by sice byli radikální, ale dosud se neodhodlali k nějakému útoku. Tohle může být pro někoho příklad, že když Tálibán v uvozovkách porazil NATO a Američany, tak proč by nešlo něco znovu provést v Evropě,“ varoval Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…