Terorista z Paříže se schovával díky belgickým zákonům. Přijel na hranice moc rychle, odmítá výčitky ministr

16.12.2015 22:47

Zákaz nočních zátahů proti osobám podezřelým z terorismu v Belgii mohl být příčinou toho, že se jednomu z útočníků při listopadových atentátech v Paříži podařilo uniknout. Podle agentury AFP to přiznal belgický ministr spravedlnosti Koen Geens v souvislosti s pátráním po uprchlém členovi sebevražedné skupiny Salahu Abdeslamovi.

Terorista z Paříže se schovával díky belgickým zákonům. Přijel na hranice moc rychle, odmítá výčitky ministr
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podle jednoho návrhu zde mohla stát místo Eiffelovky obří gilotina

Geens belgické veřejnoprávní televizi RTBF řekl, že podle tajných služeb mohl být Abdeslam dost dobře na dosah ruky bezpečnostním složkám, a to v době zákazu nočních domovních prohlídek. Toto pravidlo tak podle ministra mohlo být na překážku. Geens zároveň ale nepotvrdil, že tomu tak skutečně bylo - to by mohl dosvědčit už jen prý samotný Abdeslam.

Dva dny po pařížském masakru belgická policie podnikla velkou pátrací operaci

Vlámská média v Belgii dnes spekulovala jako o takřka hotové věci, že Abdeslam v důsledku daných předpisů těsně unikl policii.

Po pařížských útocích, které si vyžádaly 130 mrtvých, belgická vláda oznámila 18 opatření na posílení boje proti terorismu, včetně zrušení zákazu domovních prohlídek v noci. Nová opatření by měla vstoupit v platnost na začátku roku 2016.

Dva dny po pařížském masakru belgická policie podnikla velkou pátrací operaci zejména v problémové bruselské čtvrti Molenbeek, ze které pochází či pocházelo již několik jiných islamistů. Abdeslama se ale nepodařilo dopadnout.

Měli jsme smůlu

O selhání odmítá ale v této souvislosti hovořit belgická prokuratura. Podle ní byly sice informace o tom, že se Abdeslam v daném místě nalézal, a proto také tam byla provedena kontrola. Ale tvrzení, že hledaný muž využil nočních hodin k tomu, aby nakonec uprchl, označila za čirou spekulaci.

Abdeslam, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, je 26letý francouzský občan, který má trvalý pobyt v Molenbeeku.

Podle všeho prošel silniční kontrolou v severofrancouzském Cambrai, a to pouhých 12 hodin po útocích v Paříži.

"Měli jsme smůlu. Francouzské úřady mi sdělily, že kdyby prošel o čtvrt hodiny později, byl by zatčen, protože byl v naší databázi," řekl dnes belgické televizi RTL-TVI belgický ministr vnitra Jan Jambon.

Úřady ztratily stopu po Abdeslamovi v sobotu 14. listopadu ve 14:00 v ulicích další bruselské čtvrti Schaerbeeku, uvedla AFP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…