Terorista z al-Káidy v Česku. Imámové, kteří mají na západě zákaz. Zjištění pár dní před volbami

06.10.2021 9:38 | Analýza

Pád afghánské vlády a přílet tamních „tlumočníků“ může zásadně změnit bezpečnostní situaci v ČR. Centrum pro výzkum terorismu ve své zprávě zmiňuje poznatky tajných služeb, jak se teroristické skupiny snažily do skupiny evakuovaných Afghánců schovat budoucí lídry evropských buněk a zaměřit se měly především na náš region, kde se jim zatím příliš nedaří. Nepotěší ani informace, že se vloni měl po ČR pohybovat mezinárodně hledaný terorista z al-Káidy.

Terorista z al-Káidy v Česku. Imámové, kteří mají na západě zákaz. Zjištění pár dní před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Bohbot

Léta si myslíme, že náš dům je naprosto bezpečný. Rizika neřešíme, do značné míry proto, že o nich nevíme. Proto Centrum pro výzkum terorismu vydalo zprávu o bezpečnostní situaci v EU po srpnovém odchodu z Afghánistánu. Ta má být příspěvkem k bezpečnostní politice nové vlády, vzešlé z blížících se voleb.

Centrum pro výzkum terorismu je v Praze sídlící think-tank, který založil bezpečnostní expert izraelského původu David Bohbot. Jako poradci v něm působí i emeritní experti izraelských tajných služeb, celoživotně se zabývající bojem proti terorismu.

Základním poznatkem jeho studie je fakt, že jedním z hlavních způsobů pronikání teroristů do Evropy je nezvládnutá masová migrace z muslimských zemí. Riziko ještě posiluje přerozdělovací politika EU.

Dnes se na zhoršení bezpečnostní situace v Evropě zásadně podílí i způsob, jakým byla ukončena mise v Afghánistánu. Jde především o psychologický dopad v muslimském světě, který aktuálně oslavuje vítězství nad Západem a rostoucí sebevědomí fundamentalistů může být impulzem k dalším akcím jejich války.

To se týká především Evropy, kde tyto skupiny mají dlouhodobě vybudované zázemí přímo uprostřed měst. Politická reprezenace evropských států tato nebezpečí nedokáže účinně eliminovat. Navíc pokračující migrační krize, které se Evropa rovněž nedokáže účinně postavit, může tyto skupiny ještě posílit.

Evropský společenský systém, který chtějí teroristé zničit, navíc sám od sebe projevuje známky rozpadu. A tyto tendence budou ještě posíleny nastupující ekonomickou, potravinovou a energetickou krizí.

V Evropě přitom neustále narůstá muslimská populace. Mezi léty 2014 a 2020 mělo přijít v průměru půl milionu muslimů ročně, údajně jako uprchlíci před válečnými konflikty v Sýrii, Iráku nebo Afghánistánu. 85 procent z nich mají tvořit muži mezi 20 a 50 lety, z nichž značná část zažila válku, prošla výcvikem se zbraní, nebo dokonce přímo bojovala.

Tyto skupiny navíc rodí mnohem více dětí než domorodá evropská populace, takže muslimská populace v Evropě je jednak čím dál početnější, a jednak mladší.

Odchod vojsk NATO z Afghánistánu, vnímaný jako jednoznačná porážka, povede zcela jistě k aktivizaci radikálních islamistických skupin v Evropě. Navíc lze očekávat posílení těchto skupin další vlnou migrace.

A zde se věc začíná týkat i České republiky v podobě „tlumočníků“, Afghánců přijatých na základě minulé spolupráce s českými vojáky. Podle Centra pro výzkum terorismu zaznamenaly tajné služby z blízkovýchodního regionu zvýšenou aktivitu teroristických organizací v souvislosti s evakuací těchto skupin.

Již předem mělo být plánováno, že v rámci „odsunu pomocníků“ budou teroristé infiltrováni zejména do zemí střední a východní Evropy, kde doposud měli velmi složitý operační prostor. Nyná zde mají vytvářet „spící buňky“, které by se aktivizovaly po doplnění bojovníky z dalších migračních vln.

„Mezi tisícovkami ‚tlumočníků‘, kteří jednotlivě nejsou větším bezpečnostním rizikem, se tak s vysokou pravděpodobností mohou skrývat i bojovníci Islámského státu, Tálibánu, sítě al-Káida a dalších teroristických organizací,“ varuje centrum.

Proto jeho zahraniční spolupracovníci naléhavě doporučují nepodcenit prověřování bezpečnostních rizik u těchto „tlumočníků“. Bez ohledu na nedostatek času nebo politický tlak, dovolávající se humanitárních hledisek. Co podceníme nyní, to se nám mnohem intenzivněji vrátí v budoucnu.

Experti uznávají, že v Česku mají tyto teroristické skupiny velmi omezené možnosti. Bezpečnostní složky si u nás udržují slušnou úroveň a zázemí teroristů je zde zatím velmi omezené. Pád Afghánistánu však nepochybně tato rizika zesílil. Přidává informaci, že podle jeho zahraničních spolupracovníků se v minulém roce měl v ČR vloni pohybovat mezinárodně hledaný terorista z organizace al-Káida. Jednalo se o kratší pobyt a jeho důvod není znám.

Největší nebezpečí se pak skrývá v prosazení dlouhodobé politiky EU na redistribuci „uprchlíků“ do všech evropských zemí, které by vedlo k posílení muslimské komunity v ČR. Zkušenosti totiž ukazují, že tolerancí a ústupky se ani v jediném případě nepodařilo zajistit bezproblémové soužití vyznavačů práva šaría s většinovou společností.

Příští vláda bude muset od počátku čelit těmto tlakům ze strany západních politiků, navíc doplněných vlivnými skupinami v ČR. „Zodpovědná vláda však musí brát vážně všechna rizika,“ nabádají experti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…