Teroristé, Západ a zločiny: Tereza Spencerová upřesňuje, jak to podle ní vypadá v Aleppu

03.10.2016 8:14

Některé informace mainstreamových médií ohledně syrského konfliktu uvádí na pravou míru na serveru Literarky.cz analytička Tereza Spencerová.

Teroristé, Západ a zločiny: Tereza Spencerová upřesňuje, jak to podle ní vypadá v Aleppu
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Není zcela pravda, když se mluví o „bombardování Aleppa“. Většinu z více než půldruhamilionového Aleppa ovládá syrský režim, a tak se ruské a syrské nálety soustředí na východní část města, kterou ovládá džihád, konkrétně několik skupin, které se se syrskou frančízou teroristické al-Káidy nejen spojily, ale předaly jí i operativní velení ve východním Aleppu, což ostatně přiznávají třebas agentura Reuters nebo i Wall Street Journal. Koneckonců al-Káida sloučení oznámila sama. Je příznačné, že západní média a politici al-Káidu a její spojence ve východním Aleppu mají – v době halasné ‚války proti terorismu‘ a s ‚přihlédnutím‘ k 11. září – dál cudně za ‚opozici‘.“

Už i americká tradičně protiválečná média opakují tvrzení mainstreamu, podle něhož je v „pasti“ ve východním Aleppu „masakrováno“ na 250 tisíc obyvatel. Nicméně čtvrt milionu obyvatel měly tyto části města před válkou a třeba britský The Guardian už loni v březnu konstatoval, že většina obyvatel před konfliktem uprchla, a tak před rokem a půl ve východním Aleppu žilo odhadem 40 tisíc lidí. Koncem července humanitárními koridory, které otevřelo Rusko, z východního Aleppa odešli další civilisté, ale zatímco džihád dalším civilistům bránil opustit město, Západ začal ruské humanitární koridory zpochybňovat, jako kdyby potřeboval, aby ve východním Aleppu zůstalo co nejvíc civilistů. Podle dostupných zpráv do východního Aleppa míří jen posily džihádu, ale zcela určitě se tam nevrátilo 200 tisíc civilistů, aby naplnili obecně opakované mantry o počtu obyvatel východního Aleppa…

Podle Syrské observatoře pro lidská práva (SOHR), což je zdroj sice hodně pochybný, ale západními médii stále akceptovaný, ruské nálety v Sýrii za uplynulý rok zabily 9400 lidí, z toho 3800 civilistů. „To je v zásadě skoro stejný ‚smrtící účet‘, jakého dosáhli Saúdové při bombardování Jemenu, a v takovém ‚zdemokratizovaném‘ Iráku bylo jen za září (!) zabito přes tisíc civilistů (a celkem skoro tři tisíce). Za celý letošní rok bylo přitom v Iráku zabito více než 11 tisíc civilistů. Přesto Spojené státy a ‚světové společenství‘ mluví o ‚barbarství‘ jen v souvislosti s ‚Aleppem‘, zatímco o Saúdech či Iráku se mlčí,“ upozorňuje Tereza Spencerová.

Celý text je ZDE

Trochu jiný pohled na válku v Sýrii má Karel Dolejší na serveru Britské listy. Podle něj to, čeho se Rusko a Asadův režim právě dopouštějí v Aleppu, nemělo a nemá obdoby. „Jde o ty nekrystaličtější případy promyšlených a cynických válečných zločinů, jaké si lze vůbec představit,“ napsal.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…