Teroristé připluli s uprchlíky, padlo v ČT. A dokonce: Svhrli jsme Kaddáfího a s ním i Libyi

19.02.2020 9:08

„Někteří syrští džihádisté už se vmísili na čluny s migranty a podařilo se jim doplout do Evropy,“ upozorňuje novinářka Lenka Klicperová, která se společně s kolegyní Markétou Kutilovou vypravila do Libye a natočila zde pro pořad Reportéři ČT dramaturga Marka Wollnera reportáž o stavu země, která je od svržení tamního dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího za pomoci Západu v chaosu. Tamní vládu prostřednictvím Turecka podporují i milice zapojené do válečných zločinů, přesto se však jejich bojovníci mohou léčit i v českých lázních.

Teroristé připluli s uprchlíky, padlo v ČT. A dokonce: Svhrli jsme Kaddáfího a s ním i Libyi
Foto: Repro Reportéři ČT
Popisek: Syrské milice v Libyi podporované Tureckem

„Libyjci doufali, že přijde nová naděje, místo toho dnes mají zemi rozvrácenou válkou a chaosem,“ uvedl reportáž obou novinářek Marek Wollner. Novinářky následně na záběrech z hlavního města, konfliktem zmítané země Tripolisu, hovoří o nelehké situaci, v níž se místní obyvatelé nachází.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí


V Tripolisu sídlí vláda premiéra Faíze Sarrádže, za kterou stojí OSN, hlavního města se však chtějí zmocnit i jednotky generála Haftara, který má pod kontrolou většinu Libye. Ten na město zahájil ofenzivu 4. dubna loňského roku.

Jeden z účastníků revoluce z roku 2011 promlouvá: „Svrhli jsme Kaddáfího. Ale spolu s ním jsme svrhli i Libyi.“ Doplňuje, že své účasti na revoluci nyní lituje. Další z obyvatel ukazuje, jak mu milice vykradla dům.

FOTO: Repro ČT, Rozdělení sil v Libyi

Generála Haftara podporují Spojené Arabské emiráty, Saúdská Arábie, Egypt, Rusko a Francie. Vládu v Tripolisu zase Turecko, Katar, Itálie a většina zemí EU.

V reportáži padlo, že Turecko na podporu mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu posílá zbraně a žoldáky z islamistických milicí v Sýrii. Do Libye prý odletělo už na tři tisíce syrských radikálů. „Tady není Bašár Asad. Tohle je Libye a my jsme jednotka číslo 9. Turci sem do Libye přišli bojovat. Zabijeme všechny, válku vyhrajeme a dobydeme Tripolis,“ zazní z úst z jednoho z bojovníků.

Mezi nimi je i skupina v Sýrii viněná ze spáchání válečných zločinů, kteří velmi brutálně zavraždili a zohavili kurdskou političku Hevrin Khalefovou.

Tripoliskou vláda přesto podporuje i česká vláda a bojovníci milic se mohou léčit i v českých lázních. Podle informací ČT mají být zejména v Klimkovicích u Ostravy. „Jedná se o program libyjské vlády, která válečným veteránům, kteří utrpěli zranění ve válečném konfliktu, financuje léčení. Občané Libye mohou za účelem léčení přijet i do ČR. U těchto žádostí probíhá zvýšená kontrola ve vztahu k riziku pro bezpečnost ČR,“ uvedla k této skutečnosti Miriana Wernerová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí.

Naopak obavy z Turecké přítomnosti v regionu pociťuje zejména Řecko. Turecko získalo díky své podpoře v Libyi povolení ovládnout ložiska zemního plynu a lodní trasy ve Středozemním moři.

Reportérka Lenka Klicperová později prostřednictvím svého Facebooku doplnila, že „od svržení Kaddáfího panuje v Libyi chaos a zmar“. A přikládá postřeh, že se syrské bojiště nyní přesouvá právě sem.

Doplňuje též hrozivá slova: „Někteří syrští džihádisté už se vmísili na čluny s migranty a podařilo se jim doplout do Evropy…“ A poznamenává, že na to, aby měla Libye klid má „příliš ropy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…