Test na koronavir byl u ženy z Liberce negativní, je v karanténě

31.01.2020 16:52

Negativní byl výsledek testu na koronavirus u ženy z Liberce, jež přišla v Německu do kontaktu s nemocným. Žádné příznaky nemoci nemá, přesto je nadále pod dohledem hygieniků. Zůstává kvůli opatrnosti v domácí karanténě, aby byla dodržena lhůta 14 dnů, řekl dnes novinářům liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta. Inkubační doba u nového koronaviru se udává od dvou do 12 dnů.

Test na koronavir byl u ženy z Liberce negativní, je v karanténě
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Žena je pod dohledem, protože byla v kontaktu s jedním ze tří Němců, které nakazila Číňanka v centrále firmy v Bavorsku. V libereckém závodě, kde žena pracuje, hygienici žádná opatření nepožadují. „Karanténu v zaměstnání toho člověka nebylo nutné vyhlásit,“ uvedl Valenta. Podle něj jsou v denním kontaktu s ředitelem firmy i s personálním oddělením. „Takže máme podrobný přehled o tom, jakým způsobem německý zdravotní orgán vyhodnocuje všechny další osoby, které byly s německými zaměstnanci v kontaktu. A v případě, že bychom dostali informaci, tak jako jsme dostali v tom prvním, že jde o další lidi, tak bychom přikročili opět ke stejným opatřením,“ dodal Valenta.

Podle webu tn.cz do styku s německým kolegou přišli zaměstnanci libereckého závodu výrobce automobilových dílů Webasto. „My samozřejmě máme určitá opatření, to nepopírám,“ cituje web asistentku ředitele Petru Fialovou. Bližší informace však podle ní poskytne pouze německá centrála firmy. Centrála společnosti Webasto, kde onemocnění propuklo, o koronaviru informuje na svém webu.

Situaci sledují také firmy, které mají svá obchodní zastoupení přímo v Číně, patří k nim třeba sklářská společnost Preciosa-Lustry. „Situaci monitorujeme a očekáváme také doporučení zdejší vlády. Máme týmy jak v Hongkongu, tak v Dongguanu. Doporučili jsme jim necestovat, pokud to není nezbytně nutné, a dát na varování zdravotních organizací. V tento moment o stažení našich pracovníků z regionu neuvažujeme, ale situaci opravdu bedlivě sledujeme a svá stanoviska přehodnotíme, bude-li to nutné,“ uvedl na dotaz ČTK obchodní ředitel společnosti Jan Volšík.

V České republice se do čtvrtka testovalo kvůli novému typu koronaviru 34 vzorků, žádný z nich nebyl pozitivní. Nemocí se nakazilo téměř 9700 lidí, většinou v pevninské Číně, kde jich 213 zemřelo. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek večer vyhlásila kvůli onemocnění globální stav zdravotní nouze. V Evropě byla nákaza virem potvrzena ve Francii, Německu, Itálii, Finsku a Velké Británii. České ministerstvo zahraničí kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza.

Podle Valenty by i čeští občané a firmy v současné době měli zvažovat, zda je nutné navštívit Čínu či další země v jihovýchodní Asii. V případě, že po návratu mají zdravotní obtíže, měli by kontaktovat svého praktického lékaře. Kvůli koronaviru také podle Valenty evidují hygienici zvýšený počet telefonátů. „Já si myslím, že v tento moment občané Libereckého kraje nemusí být nějakým způsobem znepokojeni. Jsme to pouze my zdravotnicí, kteří musí všechny systémy dát do pohotovosti a být ostražití,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…