Testy selhávají, šíří se to rychleji, než se počítalo. Čtyři z pěti na celé planetě to chytnou? Přijde to ve vlnách, varuje expert

15.02.2020 18:11

V souvislosti se šířením koronaviru SARS-CoV-2 se objevují čím dál znepokojivější zprávy. Světový odborník na epidemie koronavirů Gabriel Leung varoval, že by se nemoc mohla rozšířit až na 60–80 procent světové populace. Hrozivé se jeví i zjištění, že současné testování nemocných nemusí být ve velkém množství případů účinné a mnozí infikovaní jsou tak i přesto, že SARS-CoV-2 trpí, posíláni domů z nemocnic. Tomu nasvědčuje i případ člověka evakuovaného z Číny do Spojených států, jenž byl i přes svou nákazu vyhodnocen jako negativní a z nemocnice propuštěn.

Testy selhávají, šíří se to rychleji, než se počítalo. Čtyři z pěti na celé planetě to chytnou? Přijde to ve vlnách, varuje expert
Foto: youtube.com
Popisek: Nakažení koronavirem v čínském Wu-chanu padají bezvládně na ulicích.

Anketa

Je dobře, že knihkupectví vyhodilo z práce ženu, která napsala protiromské statusy?

3%
97%
hlasovalo: 14809 lidí

Velmi katastrofické varování přišlo od předsedy veřejného zdravotnictví na Hongkongské univerzitě a světového odborníka na epidemie koronavirů Gabriela Leunga, který hrál klíčovou roli již během vypuknutí epidemie SARS v letech 2002 a 2003. Podle jeho odhadů by každý nakažený koronavirem mohl nemoc přenést přibližně na dva a půl dalšího člověka. To by znamenalo až 60-80procentní možnost nákazy světové populace.

Pokud by se opravdu koronavir přenesl až na 60 % lidstva, tak by to podle Leunga znamenalo obrovský počet mrtvých, a to i přesto, že považuje za možné, že SARS-CoV-2  má jen 1% míru úmrtnosti.

Podle profesora by se mělo posoudit, zdali široká opatření v Číně skutečně fungovala, protože pokud ano, pak je podle něj potřeba tato opatření zvážit i v ostatních zemích. Mířil tím především na funkčnost opatření proti nákaze, která čínské úřady zavedly v epicentru šíření koronaviru, tedy v provincii Chu-pej a ve městě Wu-chanu.

Spolu s dalšími odborníky však netvrdí, že nákaza u 60 až 80 procent lidstva musí přijít náhle. Podle něj se může rozvíjet i postupně ve vlnách.

Tázal se, zdali je také možné udržet nakažené v karanténě po dostatečně dlouhou dobu a co to bude mít za následky. Za hlavní problém pokládá, že někteří nakažení nevykazovali žádné příznaky nemoci. Sám by se přiklonil k tomu, aby v případě, kdy se zjistí, že byl někdo nakažený, skončili v karanténě na čtrnáct dní i další lidé, kteří mohli být s nemocnými v kontaktu. A v souvislosti se šířením nemoci se podivil, že některé země v blízkosti Číny zatím žádné případy výskytu viru nezaznamenaly. „Kde jsou?“ pronesl směrem k Indonésii.

Shrnul též, že si vědci stále nejsou jisti, jak se vůbec SARS-CoV-2 přenáší. Zda za pomoci vzdušných částí, či kapének.

A k samotnému Hongkongu říká, že nemoc nemohla přijít v horší čas než právě teď, jelikož toto město je na pokraji vyčerpání po osmi měsících nepokojů. A to přitom Hongkong vykázal zatím pouze 36 potvrzených případů nákazy. Téměř každodenní demonstrace v Hongkongu vyvolala nevole nad návrhem zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny.

Další studie nejsou o nic pozitivnější. Také hovoří o globální epidemii. Studie vydaná týmem složeným ze Stevena Sancheho, Yen Ting Linga, Chongganga Xu, Ethana Romero-Seversona a Nicka Hengartnera tvrdí, že reprodukce koronaviru dosahuje až hodnoty mezi 4,7 a 6,6. Počet infikovaných jedinců se podle studie tedy násobí každých 2,4 dne. Konstatovali, že karanténa nemusí být účinná a je potřeba zavést silná kontrolní opatření.

Roste však obava, že se na mnohé případy nákazy ani nepřijde a lidé, kteří jsou nemocí zasaženi, jsou vyhodnoceni jako zdraví. Podle ředitele Čínské akademie lékařských věd Wang Chena mohou být testy nukleových kyselin neúčinné. Řekl to v rozhovoru pro CCTV. „Ne všichni infikovaní mají pozitivní test nukleových kyselin,“ upozornil.

Video z údajného zásahu bezpečnostních složek v Číně na ženu, která si odmítla nasadit roušku:

Testy jsou úspěšné dokonce jen z 30 až 50 procent. Testování za pomoci výtěrů z krku často ukazují falešné negativní výsledky. To může znamenat, že mnoho pacientů mohlo být posláno domů z nemocnic poté, co se jejich testy vrátily coby údajně negativní.

Ve Wu-chanu se nemoc stále více šíří v rodinách, jelikož je její počátek u nemocných skryt, a byli tak s falešně negativním testem posláni domů. Jeden z lékařů ve wuchanské nemocnici pod podmínkou anonymity vypověděl, že přestože CT skenování ukázalo u pacientů virovou infekci, test nukleových kyselin ji nepotvrdil, a tak byli bez jakéhokoli dalšího zkoumání nakažení koronavirem z důvodu nedostatku lůžek v zařízení posláni zpět do svých domovů.

Testy nukleových kyselin jsou nedokonalé především kvůli malému rozsahu genetického materiálu, který testují. Při amplifikaci pak testy kopírují jakoukoli kontaminující DNA vzorku, čímž vznikne zavádějící výsledek.

Děsivým ve světle těchto zpráv se jeví případ prvního evakuovaného člověka z Číny do Spojených států. Jak se ukázalo, v počátečním testu v nemocnici v San Diegu měl negativní výsledky a byl z nemocnice propuštěn. Přesto byl koronavirem infikován. Naštěstí byl ve čtrnáctidenní karanténě v Miramaru v San Diegu. Při provádění dalšího testu byl již koronavirus potvrzen. Symptomy se objevily i u dalšího člověka, který byl taktéž evakuován a je nyní na možnost výskytu viru testován. Jejich symptomy se jeví jako zcela minimální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …