Těžba ropy je čím dál méně zajímavá. Těžaři už to prý balí i na Aljašce

11.05.2016 21:47

Ropní giganti Royal Dutch Shell, ConocoPhillips a další se zbavují ztrát, které utržily za těžební práva ve vodách Aljašky. Ty je původně vyšly na více než 2,5 miliardy amerických dolarů. Nyní se však společnosti s ohledem na klesající cenu ropy potichu zbavují práv na těžbu v arktických vodách USA. Informuje agentura Bloomberg.

Těžba ropy je čím dál méně zajímavá. Těžaři už to prý balí i na Aljašce
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ropné společnosti se rozhodly opustit své plány na těžbu u Aljašky poté, co se cena ropy propadla na méně než polovinu hodnoty z roku 2014. Společnosti tak byly nuceny snížit své výdaje.

Odhaduje se, že Arktický oceán obsahuje na 27 miliard barelů ropy a téměř čtyři biliony kubických metrů zemního plynu, těžebním společnostem se však nepodařilo na ně dosáhnout. Společnost Shell na nich prodělala takřka osm miliard dolarů poté, co její testovací studna v Čukotském moři přinesla jen zklamání.

„Arktický průzkum se vrátil o několik let nazpět vzhledem k nízkým cenám ropy,“ řekl vedoucí analytik webu The Economist.

Celkem se tak společnosti vzdaly takřka devíti milionů hektarů půdy, na kterých měly právo provádět ropné vrty, což je celkem 80 procent toho, co si původně od americké vlády pořizovaly.

Celý text zde.

Shell tímto způsobem přišel o miliony dolarů, které zaplatil USA za těžební práva, a další miliony dolarů, jež platil za roční nájem od roku 2008. Podle mluvčího firmy Curtise Smithe však celý proces odpovídá plánům, které si společnost již dříve stanovila.

Podobnou cestou zbavování se svých pronajatých kusů půdy se vydaly i společnosti ConocoPhillips, Statoil či kanadská Iona Energy Inc. Všechny zmíněné společnosti postupně zmenšovaly svoje portfolia v blízkosti Aljašky.

Shell si v současnosti ponechává jednu parcelu v Čukotském moři, na které začal vrtat již minulý rok. Podle společnosti má tento vrt dostatečnou hodnotu na to, aby jej stálo za to zachovat.

Další možnost získat těžební práva u břehů Aljašky však společnosti jen tak nedostanou, k nové aukci totiž nemusí vůbec nikdy dojít. Podle amerického ministerstva vnitra je možné, že aukce půdy v Beaufortově moři proběhne nejdříve v roce 2020 a v Čukotském moři o dva roky později, v tuto chvíli však jde o tak vzdálenou budoucnost, že nic není jisté.

Rozhodnutí těžebních společností se chytili ativisté za životní prostředí, kteří je vnímají jako znamení, že v Arktickém oceánu by se zkrátka těžit vůbec nemělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…