Těžká palba na Angelu Merkelovou z nečekané strany

26.07.2016 15:55

Po sérii teroristických útoků je liberální přistěhovalecká politika kancléřky Angely Merkelové stále více zpochybňována. Nejenom ze strany AfD, ale také z úst politiků nejsilnější opoziční strany Die Linke.

Těžká palba na Angelu Merkelovou z nečekané strany
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Konkrétně označila migrační politiku Merkelové za „nezodpovědnou“ vlivná členka Die Linke Sahra Wagenknecht. „Na vyšetřování pozadí útoku v Ansbachu je ještě nutné si počkat. Události posledních dnů však ukazují, že přijetí a integrace tak velkého počtu uprchlíků jsou spojeny s mnoha problémy. Vše je mnohem obtížnější, než se nás snažila loni na podzim přesvědčit Merkelová skrze svoji nezodpovědnou migrační politiku reprezentovanou sloganem ‚my to zvládneme‘,“ konstatovala ve svém prohlášení spolupředsedkyně Die Linke.

Německá vláda by podle Wagenknecht měla učinit vše, aby zajistila bezpečnost německých občanů. „K tomu je zapotřebí, abychom přesně věděli, kdo do naší země přijíždí. Stejně tak bychom měli vědět, kde existuje potenciální nebezpečí. Myslím, že kancléřka a společně s ní celá vláda musí o to více usilovat o získání důvěry lidí ve schopnost státu a jeho bezpečnostních orgánů,“ je přesvědčena Wagenknecht. Jak internetový server The Local připomíná, tři ze čtyř posledních útoků mají na svědomí žadatelé o azyl.

Jak poukazuje The Local, není zcela jasné, jakou má Wagenknecht ve svých kritických postojích vůči migrační politice Angely Merkelová podporu. „Po sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem Wagenknecht tvrdila, že ti, kdo tímto způsobem zneužili německé pohostinnosti, pozbyli práva žádat o azyl. Toto její prohlášení však tehdy mnoho jejích stranických kolegů kritizovalo, když tvrdilo, že něco takového není v souladu s ideologií strany,“ píše The Local s tím, že Die Linke patří mezi hlavní podporovatele poskytování pomoci uprchlíkům.

Poslanci z Die Linke se například vyslovili proti navrhovanému zákonu, podle kterého by uprchlíci přišli o část svých cenností, aby si tak sami aspoň částečně financovali pobyt v Německu. Přední člen strany Matthias Höhn toto opatření tehdy označil za „bezcitné“. Ostatně také Höhn byl jedním z prvních členů Die Linke, který kriticky zareagoval na prohlášení Wagenknecht. „Nyní je nutné uklidňovat situaci, a nikoli ještě více jitřit emoce. Zajistit absolutní bezpečnost není možné. Ale i tak je naše země velmi bezpečná a terorismus k nám rozhodně nepřišel s uprchlíky.“

K přijetí přísnějších opatření však vedle Wagenknecht vyzval také generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „S každým uprchlíkem musí být vedeny důsledné pohovory a úřady jej musí i poté pečlivě sledovat, aby nedošlo k obecnému ohrožení,“ míní Scheuer. V samotném Anbachu, kde se včera na hudebním festivalu odpálil terorista a zranil nejméně dvanáct lidí, radní přislíbili, že přezkoumají současné projekty zaměřené na péči o nové uprchlíky přicházející do města. Nicméně starostka Carda Seidel konstatovala, že podle jejího názoru v tomto případě k žádnému selhání nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…