Těžké časy pro Facebook. Americká prokurátorka mu brutálně naložila a ještě spadly servery

11.12.2020 8:15

Facebook čelí žalobě z protikonkurenčního chování. „Dnes posíláme jasnou a silnou zprávu Facebooku a každé další společnosti, že jakýkoliv pokus o potlačení konkurence poškozuje malé firmy, snižuje inovaci a kreativitu,“ pověděla generální prokurátorka New Yorku. Shodli se na tom demokrati i republikáni. Kromě toho čelil dnes Facebook po celé Evropě výpadku odesílání zpráv.

Těžké časy pro Facebook. Americká prokurátorka mu brutálně naložila a ještě spadly servery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Facebook čelí v posledních dnech problémům. Ve středu rozhodla americká federální obchodní komise a více než čtyřicet amerických států o tom, že tato sociální síť se dopouští nelegálního potlačování konkurence, a to tím, že Facebook nakupoval své rivaly jako Instagram či WhatsApp. Na tom se shodli jak demokraté, tak republikáni, tak lze očekávat, že řízení bude pokračovat i po odchodu Donalda Trumpa, který Facebook dlouhodobě kritizuje.

O řízení informovaly New York Times. Federální regulátoři i regulátoři na úrovni jednotlivých států vyšetřují technologický gigant více než 18 měsíců. Podle vyšetřování to, že Facebook odkoupil v roce 2012 Instagram za miliardu dolarů či chatovací službu WhatsApp v roce 2014 za 19 miliard dolarů, mělo eliminovat konkurenci, která by jednoho dne mohla konkurovat právě Facebooku.

Celý článek ZDE:

Prezident Trump opakovaně argumentoval, že technologické giganty mají příliš velkou moc a vliv, a spojenci nově zvoleného prezidenta Joea Bidena si stěžují podobně. Obecně se očekává, že federální případ proti Facebooku bude pokračovat i pod administrativou Bidena.

Očekává se velká právní bitva. Facebook na zprávu odpověděl, že prý regulátoři ignorovali důležitou historii. „Nejdůležitějším faktem v tomto případě, což komise nezmínila ve své padesátitřístránkové zprávě, je to, že vymazala akvizice, které proběhly před několika roky,“ reagoval hlavní advokát Facebooku. „Vláda ji nyní chce předělat. Tím vysílá mrazivé varování všem americkým podnikatelům, že žádný obchod není finální,“ dodal.

Společnost také v minulosti tvrdila, že trh sociálních médií zůstává konkurenceschopný. Poukazují na raketový růst čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok či na nový růst Parleru, sociální sítě oblíbené mezi konzervativci, což je prý důkaz, že Facebook neuzavřel trh sociálních sítí.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

„Facebook těžil soukromé informace z dat uživatelů a profitoval z toho. Žádná společnost by neměla mít tolik nekontrolované moci nad našimi soukromými informacemi a nad našimi sociálními interakcemi, a to je, proč jsme dnes zakročili a postavili se za miliony spotřebitelů a za mnoho malých podnikatelů, kteří byli dotčeni nelegálním chováním Facebooku. Tak žádáme soud k zastavení protikonkurenčního chování Facebooku a k zajištění toho, aby došlo k zamezení podobného chování v budoucnosti. Obnovením konkurence náš soudní spor pomůže spotřebitelům k alternativám Facebooku, tak aby mohli volit nohama. Dnes posíláme jasnou a silnou zprávu Facebooku a každé další společnosti, že jakýkoliv pokus o potlačení konkurence poškozuje malé firmy, snižuje inovaci a kreativitu,“ pověděla generální prokurátorka v New Yorku Letitia James.

Kromě hrozby soudního řízení měl Facebook další problém. Dnes chatovací aplikace Facebooku Messenger čelila masivnímu výpadku. Problém se týkal i posílání zpráv na Instagramu, a to po celé Evropě. „Nefunguje zasílání zpráv. Může se ale stát, že nejsou dostupné ani některé další služby. Zatím není jasné, co poruchu způsobilo, ani kdy bude služba opět fungovat,“ informoval tweet ČT24.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…