Těžký život pašeráka uprchlíků: Třicetiletý Turek vypráví o svém ilegálním byznysu

17.02.2016 10:52

Reportéři zpravodajské agentury Reuters vyzpovídali tureckého pašeráka lidí, který tuto ilegální činnost provozuje již deset let. Pašeráctvím se na tureckém pobřeží Egejského moře živí stále více lidí. Tresty se však značně zpřísnily a pašování lidí je i vzhledem ke zvýšení počtu hlídek riskantnější.

Těžký život pašeráka uprchlíků: Třicetiletý Turek vypráví o svém ilegálním byznysu
Foto: topfly.cz
Popisek: Turecko

Dursun ilegálně převádí migranty do Evropy již deset let. Za celou tu dobu však neměl tolik „kšeftů“, jak je tomu v současné době. Tvrdí, že převaděčům může v jejich nelegálním podnikání zabránit pouze armáda. „Turecko by muselo poslat tisíce vojáků a obsadit jimi všechny pláže. Muselo by jít skutečně o tisíce,“ cituje Reuters třicetiletého pašeráka lidí, který byl již třikrát za svoji činnost umístěn krátce do vězení v Řecku.

Jak uvádí Reuters, Turecko je nyní vzhledem k avizované dohodě o poskytnutí tří miliard eur od EU na zpomalení migračního toku pod stále větším tlakem. „Ankara prozatím zvýšila počet hlídek na pobřeží Egejského moře, které měří 2600 km a zpřísnila tresty pro pašeráky lidí. Turecko má druhou největší armádu v rámci NATO, ale vedle migrační krize se soustředí také na boj proti kurdským radikálům a část armády je přítomna v příhraničních oblastech se Sýrií,“ uvádí Reuters.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Pobřeží Egejského moře je příliš dlouhé a pašeráci toho skutečně zdatně využívají. Západní diplomaté mají pro těžkosti při zabezpečení hranic jisté pochopení, ale i přesto jsou přesvědčeni, že by mohla Ankara dělat v tomto ohledu mnohem víc. Turecko od počátku občanské války v Sýrii přijalo 2,6 milionu uprchlíků a po Západu požaduje větší pomoc. Ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir minulý týden vyzýval evropské země k užší spolupráci a sdílení informací. Přesto se počty uprchlíků přicházejících do Evropy nijak nesnižují.

Když pašerák lidí Dursun se svoji ilegální činností začínal, většinou jeho klienty byli lidé z Eritreje a Somálska. Stejně tak mezi pašeráky byla poměrně malá konkurence. „Nyní je nádvoří mešity v zanedbané čtvrti Izmiru Basmane zaplněna samými Syřany. Jsou shromážděni jen pár bloků od policejní stanice. Policisté situaci pečlivě monitorují, ale podle Dursuna nemohou stejně nic dělat. Pašeráka mohou zatknout jedině tehdy, pokud jej chytí přímo při činu. Pašeráctví se postupem času stalo lukrativním povoláním. Místní obyvatelé potvrzují, že k této činnosti přešlo mnoho bývalých dealerů drog,“ píše Reuters.

Rodák z pobřeží Černého moře Dursun však tvrdí, že musí být stále opatrnější a na lodích i přes lákavou odměnu ve výši 2000 eur už nyní uprchlíky do Řecka nepřeváží. Místo toho je převáží minibusem do určitého bodu, odkud pokračují dál s někým jiným. „Když zatknou řidiče v prázdném autobusu a nikdo jej neviděl uprchlíky převážet, tak je hned propuštěn. Pašovat uprchlíky je dnes velkým rizikem. Dva vůdci pašeráckých gangů byli nedávno odsouzeni na patnáct a dvacet let do vězení,“ vypráví Dursun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…