Ti jsou smutní. Klimaaktivisté. Nová vláda? Zase nic

11.10.2021 14:35 | Ze sítí

Zakladatel hnutí Fridays for Future v České republice Petr Doubravský není spokojený s výsledkem sněmovních voleb, v nichž ekologicky ladění Piráti získali pouze čtyři poslanecké mandáty a Zelení se již poněkolikáté do Sněmovny nedostali, když nedosáhli ani na 1 procento hlasů. „Občanská společnost proti tomu všemu musí sehrát roli hlasité opozice,“ burcuje Doubravský.

Ti jsou smutní. Klimaaktivisté. Nová vláda? Zase nic
Foto: Repro Youtube
Popisek: Student Petr Doubravský

„Následující 4 roky budeme čelit rozkladu sociálního systému, státního rozpočtu a bude pokračovat převládající nezájem o řešení klimatické krize. Občanská společnost proti tomu všemu musí sehrát roli hlasité opozice. Teď není čas usnout na vavřínech, nebo se vzdávat,“ napsal Doubravský, podle nějž je vítězství středopravých stran katastrofou.

 

 

Poněkud smířlivěji situaci vidí iniciativa Greenpeace ČR, která doufá, že náš stát teď alespoň bude plnit mezinárodní klimatické závazky. „Pocity z výsledků voleb jsou trochu rozporuplné, ale věříme, že pro budoucí vládu je pozice ČR v EU důležitá a bude se proto snažit dodržet své mezinárodní závazky. Čeká nás transformace energetiky, na kterou můžeme využít desítky miliard z EU,“ píše na twitteru Greenpeace ČR.

 

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí

Strana Zelených, která se do Sněmovny nedostala již od roku 2010, je z výsledků voleb zklamaná.  „Děkujeme všem voličkám a voličům za hlasy. Bylo jich přes 52 tisíc, přesto je volební výsledek Zelených, i přes velmi složitou výchozí pozici, neúspěchem. My nyní budeme velmi intenzivně řešit, co dál – aby měla ekologická, sociální a feministická politika silnější hlas. Klimatická krize, stav naší krajiny i postavení žen se samy nevyřeší a Zelení musí být pro to, aby tyto problémy mohli pomáhat účinně řešit, mnohem silnější,“ reagovali Zelení na volební debakl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…