Ti, kteří mohli přijít, nepřišli... Železný si ve studiu ČT na dálku utahoval z Babiše. Pak nastoupil Středula

29.01.2021 17:20

Šéf odborových svazů Josef Středula (ČMKOS) ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT vládu ANO a ČSSD nešetřil. Vláda se sice podle jeho názoru ohání ekonomickou pomocí, ale všechno připravila tak složitě, že už tomu systému nikdo nerozumí. Hnutí ANO označil za žábu na prameni ekonomické pomoci. Moderátor Jakub Železný před kamerami šťouchl na dálku přímo do premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ti, kteří mohli přijít, nepřišli... Železný si ve studiu ČT na dálku utahoval z Babiše. Pak nastoupil Středula
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí
Na počátku koronavirové pandemie vláda Andreje Babiše slibovala, že do ekonomiky napumpuje více než 1 bilion korun, aby pomohla podnikatelům i zaměstnancům. Dosud z této sumy pustila do ekonomiky jen zlomek. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly navíc hrozí, že i ta pomoc, kterou už vláda poskytuje, se ještě omezí.

Já si myslím, že stát v tuto chvíli přivádí tu pomoc do situace, že už tomu nikdo nerozumí. Ani ti, kteří mohou žádat, nevědí, na co mají právo, zda budou mít právo dále. Když do toho zahrnuje ještě diskusi o kurzarbeitu, tak je situace, že hrozí, že ta pomoc nebude vůbec, ani ta nejlepší, to znamená Antivirus. A tady v tomto případě je vláda tím, kdo způsobuje problém. Hnutí ANO je tím, které komplikuje přivést k životu tuto systémovou pomoc. Ti, kteří jsou kritici těch opatření, tak bohužel mají pravdu. A ta situace může být ještě horší než v březnu nebo v dubnu,“ varoval Středula.

Železný se poté pokusil vysvětlit, proč do studia nedorazil nikdo z vládního tábora ANO a ČSSD.

„Slovy klasika, ti, kteří mohli přijít, nepřišli, protože jsme zvali jak zástupce ANO, tak zástupce ČSSD. Jenom aby bylo jasno, proč zde nikdo nehájí kabinet,“ parafrázoval Železný slova premiéra Andreje Babiše, který novinářům jednoho dne vysvětloval, proč vláda zaspala nástup podzimní vlny koronaviru, „Ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ hájil se premiér s poukazem na to, že na počátku podzimní vlny neměl k dispozici dost dat.    

Středula poté upozornil, že ani zaměstnanci, ani podnikatelé nezpůsobili covid a přesto na ně celá epidemie tvrdě ekonomicky dopadla. Proto by vláda měla ekonomice jako celku pomoct. A to se podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů rozhodně neděje v dostatečné míře.

Lidovecký poslanec Marek Výborný doplnil, že pravicová opozice se snaží podnikatelům pomoct, ale vláda návrhy pravicové opozice hází pod stůl. „Co to vláda říká, ta plive do tváře lidem, kteří tu pomoc skutečně potřebují,“ zlobil se Výborný.    

Středula upozornil, že některá odvětví v české ekonomice jedou naplno, ale jiné obory zažívají totální útlum. A těm je třeba pomoct. „Podle našeho názoru je třeba snížit chaos, snížit nepřehlednost těch systémů, zlepšit ten stav a jasně dát najevo, že poctivý dostane pomoc a nepoctivý ji nedostane,“ uvedl Středula.

V tuto chvíli v české ekonomice existují firmy, které netuší, jestli přežijí příští měsíc a těm musí vláda pomoct. Pokud to rychle neudělá, mohou v české ekonomice nastat skutečně zásadní problémy.

Výborný se Středulou se shodli, že by vláda měla v karanténě vyplácet 100 procent příjmů, aby lidé byli motivováni v karanténě zůstat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…