Tihle lidé mě vyštípali z ministerstva, ukázala v ČT Marvanová. A Okamurův poslanec se zhrozil

06.06.2014 13:03

Odcházející náměstkyně Marvanová si postěžovala, že na ministerstvu zažívala řadu lobbistických tlaků, které prý nakonec měly vést i k jejímu sesazení. Vyděsila tím poslance hnutí Úsvit Marka Černocha, podle kterého se ukazuje, že změny a reformy jsou různými skupinami záměrně blokovány.

Tihle lidé mě vyštípali z ministerstva, ukázala v ČT Marvanová. A Okamurův poslanec se zhrozil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

„Byla jsem na to sama,“ stěžovala si v pořadu Interview na České televizi Marvanová, která prý očekávala podporu od ministryně Válkové, ovšem marně.

Tlaky na svůj odchod z ministerstva prý cítila již od března, a to zejména v souvislosti se snižováním odměn advokátům a exekutorům a také kvůli obsazování funkcionářských postů na soudech. Navíc prý neměla podporu úředníků ministerstva, kteří naopak často těmto skupinám pomáhali. A právě to je podle ní největší problém. „Všude na světě zájmové skupiny lobbují za své zájmy. Je problémem státní správy, pokud těmto tlakům podléhá. Doplácí na to občan,“ uvedla Marvanová.

Jmenování soudních funkcionářů zase podle Marvanové chtěla ovládnout jistá vlivová skupina. Marvanová zmínila, že se jedná o skupinu kolem bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce. To velmi podráždilo poslance hnutí Úsvit Marka Černocha. Podle něj jsou slova, že na českém ministerstvu nelze prosadit změny a reformy, alarmující.

S Marvanovou má prý zkušenost díky tomu, že v problematice exekutorů se výrazně angažuje i hnutí Úsvit. „Chceme zabránit velkobyznysu s lidským neštěstím. A teď se od dnes už bývalé první náměstkyně ministryně spravedlnosti dozvídáme, že určití lidé lobbují za to, aby se v tomto směru vůbec nic nezměnilo,“ píše pobouřeně Černoch.

Ten připomněl i opakované zkušenosti z dřívějška, kdy se úředníci snažili vycházet vstříc politickým zájmům svých šéfů. Tomu je podle něj třeba čelit důslednou aplikací služebního zákona, který by politickou a úřednickou část státní správy definitivně oddělil.

„My v Úsvitu budeme i nadále pracovat pro lidi a snažit se plnit to, co jsme si předsevzali. Nejsme tu pro zájmové skupiny, které chtějí blokovat důležitá opatření,“ uzavřel poslanec.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …