Tihle udělali z ČR rozvojovou zemi. Třeba konat. Přední expert jasně

10.03.2022 11:24 | Ze sítí

Český statistický úřad oznámil, že inflace v únoru překonala 11 procent. Inflace zrychluje již 8 měsíců po sobě. Ekonomický analytik Miroslav Motejlek připomněl, že na růst inflace upozorňoval už dlouho, a teď se podle něj ukazuje, že „banda pojišťováků + miniskupinka neználků“ udělala z České republiky rozvojovou zemi. Dle všeho měl na mysli členy Bankovní rady České národní banky, která na rozdíl od ECB zvýšila úrokové sazby.

Tihle udělali z ČR rozvojovou zemi. Třeba konat. Přední expert jasně
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že únorová inflace zrychlila na 11,1 procenta.

„Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 1,3 %. V oddíle bydlení byly vyšší zejména ceny elektřiny o 3,2 %, zemního plynu o 5,6 %, tuhých paliv o 2,2 % a výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny zeleniny o 5,9 %, pekárenských výrobků a obilovin o 1,6 %, nealkoholických nápojů o 2,1 %, uzenin o 2,2 %, sýrů a tvarohů o 1,9 % a drůbežího masa o 2,2 %. Ceny vepřového masa klesly o 2,0 % a vajec o 4,0 %. Vývoj cen v oddíle rekreace a kultura byl ovlivněn především zvýšením cen dovolených s komplexními službami o 4,0 %. V oddíle doprava byly vyšší ceny pohonných hmot a olejů o 4,0 %. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,4 % a ceny služeb o 1,0 %,“ napsal ČSÚ.

Ekonomický novinář Miroslav Motejlek napsal na twitteru, že před touto situací varoval spolu s několika kolegy již dlouho.

 „Inflace 11,1 %. Banda pojišťováků + miniskupinka neználků z nás udělala rozvojovou zemi. Před více než rokem jsme upozorňovali, že přesně toto se stane, pokud ČNB okamžitě nezačne konat,“ napsal Motejlek. „V březnu půjdeme ke 13 %,“ dodal ještě.

Miroslav Motejlek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…