Tím, že Babiš hlasuje s Okamurou, si u lidovců ještě přitížil, říká nový poslanec a kandidát na primátora Prahy

22.12.2017 17:55

Moderátor Jan Moláček přivítal v pátečních dvaceti minutách Radiožurnálu nového poslance za KDU-ČSL Jana Čižinského, který toho má na práci opravdu hodně. Je totiž také starostou na Praze 7. Celkově má asi 11 funkcí. Rád by se prý také stal pražským primátorem. Jak se jako poslanec dívá na menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO)?

Tím, že Babiš hlasuje s Okamurou, si u lidovců ještě přitížil, říká nový poslanec a kandidát na primátora Prahy
Foto: hns
Popisek: Jan Čižinský

Hned na úvod Čižinský prozradil, že má sice hodně funkcí, ale dá se to zvládnout, protože má prý na Praze 7 skvělý tým, který mu pomáhá. „Dá se to stihnout,“ oznámil host.

„Vláda ANO nemá podporu KDU-ČSL a nemá ani moji podporu. Ale ve sněmovně teď existuje svět koalice. První je koalice hnutí ANO, SPD a komunistů. A pak je tu ještě druhá koalice ANO, ČSSD a komunistů, která prohlasovala rozpočet a stavěla se třeba proti růstu platů učitelů,“ vypálil Čižinský. „Pokud je ANO ochotné jednat a hlasovat s extremisty, tak tím si v očích KDU-ČSL ještě ublížilo,“ pokračoval v kanonádě.

ANO s komunisty a SPD obsadilo komise pro kontrolu odposlechů, vede se boj o kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to jsou opravdu důležité komise a není dobře, že byly obsazeny touto koalicí.

Stejně tvrdý byl Čižinský k nápadu Andreje Babiše postavit zcela novou vládní čtvrť. „Praha má jiný problém. Praha nemá problém, že by měla nedostatek kanceláří. Praha má nedostatek bytů. Já osobně si myslím, že i Praha by měla trvat na tom, že se z těchto budov nemají ministerstva stěhovat ... protože vyklidit je, udělat z toho místa město duchů a postavit někde jinde nové město duchů, tak to by byla hrubá chyba,“ varoval host.

Kromě celé řady svých funkcí je Jan Čižinský také zakladatelem hnutí Praha sobě, s jehož pomocí chce prý „zatřást Prahou“. Současná koalice prý dokáže brzdit špatné nápady občas nadnášené v Praze, ale pro příští volby bude třeba, aby Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL a Zelení) měla silného partnera.Tímto silným partnerem podle Čižinského může být hnutí Praha sobě. „Jinak se Praha asi hned tak nezmění,“ varoval host.

Pár slov padlo i ke zřícené lávce v Tróji. „Tady se musím vrátit do roku 2015, kdy jsme na Praze 7 začali upozorňovat na to, že je třeba opravit Libeňský most. Na základě toho vznikla studie v roce 2016, která ukázala, že je třeba se o ty mosty starat. Ale lávka v Tróji měla na té sedmibodové stupnici číslo pět, což znamená, že je bezpečná,“ prozradil starosta.

Prozradil však také, že kdyby se něco podobného stalo v jeho firmě, kterou vede, tak by odstoupil. Z pražské koalice, jíž je členem, nikdo neodstoupil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…