Tisk: Spor o reorganizaci policie ukázal, že Babiš není politikem

16.06.2016 10:38

Spor ve vládní koalici kvůli reorganizaci policie ukázal podle většiny komentářů dnešních deníků, že vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš není, jak sám říká, politikem. Sociální demokraté, potažmo ministr vnitra Milan Chovanec, který ve středu reorganizaci podepsal, udělil svým koaličním partnerům z ANO lekci v reál politice, píše tisk.

Tisk: Spor o reorganizaci policie ukázal, že Babiš není politikem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Dynamiku hry má na své straně ČSSD

Podle Hospodářských novin rozjel Babiš výhrůžkou vypovězení koaliční smlouvy svoji dosud největší politickou hru. Jistě ale nečekal, že Chovanec podepíše vzdor Babišovým varováním, že v takovém případě z koalice odejde. „Hra nyní začala naplno a nikdo už ji nezastaví. Tím, kdo ji teď řídí, není Babiš. Proslulé šachové tempo, dynamiku hry, má na své straně ČSSD a Babiš bude těžko kontrovat,“ míní autor komentáře.

Babiš ukázal, že politiku dělat neumí

Pro Milana Chovance to může znamenat příslib do budoucna, dovnitř strany se ukázal jako ten, kdo „umí“ Andreje Babiše, míní komentátor serveru Echo24.cz. Andrej Babiš podle něj ukázal, že má v jednom ohledu pravdu – není politik. Nebo zatím ještě ne. „Být politikem totiž taky znamená zvládnout nějakou profesi, naučit se něco – například umění vést politický střet, vědět třeba, že hrozit něčím, co nejsem ochoten udělat, se může nevyplatit. Předseda ANO projevil, že politiku dělat neumí,“ píše server.

Babiš je stále víc v izolaci

Také podle Práva nerozpoznal vicepremiér, který se vidí příštím předsedou vlády, hranice svého reálného vlivu. Užitečně však prověřil rozhození karet ve vládním týmu. Podle listu se Babiš svou nedočkavostí a dvojakou hrou na opozici uvnitř vlády postupně stále víc dostává do izolace. V aktuální policejní roztržce zůstali stranou sporu kromě lidovců už jen komunisté. „V ostatních partajích sílí obavy z politika, který si stále více počíná jako mocenský hladolet,“ poznamenal autor.

Babiš raději štěká, než kouše

Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad strategií ČSSD v celé kauze. Chápe, že premiérská strana nechce v předvolebním čase ustupovat svému partnerovi, ale že předseda vlády přenechá veškerou iniciativu své stranické dvojce, ministrovi vnitra, „nechá si na nevýhodném tématu rozvrtat celou vládu a sám zmizí do Číny, to je unikum“. „K jeho štěstí ale Andrej Babiš znovu prokázal, že raději štěká, než kouše, takže z výhodného bojiště už zase sám couvá,“ podotkl list.

Čeká se, až se Babiš stane politikem

Podle deníku E15 je ale potřeba si uvědomit, že všechen tento humbuk je součástí Babišovy snahy být v předvolebním období neustále jednou nohou v opozici. Je to nepohodlná a místy dost komická póza, ale zase umožňuje přivlastňovat si vládní úspěchy a současně „tepat vládní slabiny a těžit politické body z obojího“. Udržování vládní koalice v permanentní krizi Babišovi tuto ekvilibristiku dost usnadňuje, dodává autor.

Pád vlády se podle tisku nevyplatí nikomu. Nejméně ze všech ministru financí, který by přišel o vliv. „Krize trvá. Ale řeší se. Čeká se, až Andrej Babiš odejde. Anebo až se stane politikem,“ uzavírají Hospodářské noviny.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…