Tisk: Zahraniční politika ustupuje od obrany lidských práv a opozice mlčí

15.10.2014 10:42

Změna české zahraniční politiky prý opozici vůbec nevzrušuje. V komentáři Lidových novin o tom pod titulkem „Pohoda na Loretě“ píše Kateřina Šafaříková. Poukazuje na skutečnost, že ministerstvo již nepodporuje obránce lidských práv v nesvobodných částech světa.

Tisk: Zahraniční politika ustupuje od obrany lidských práv a opozice mlčí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Změna kurzu zahraniční politiky je podle Šafaříkové velice vážná a významná. „Česká lidskoprávní politika, ať už se to komu líbí, nebo ne, dala téhle zemi mezinárodní identifikaci a renomé. Zpochybnění této značky poškodí důvěryhodnost tohoto státu v mezinárodních vztazích a vyžaduje proto důkladnou diskuzi a přesvědčivé argumenty,“ soudí komentátorka.

Nový teoretický koncept byl podle ní nejprve naplněn vládní poklonou před čínskými komunisty a vlídným vzkazem kubánské vládě. „Nyní ministerstvo přepsalo kontury transformační politiky, z níž se podporuje opozice v nedemokratických zemích. Stát má nově podporovat demokracii jen tam, „kde je to možné“, konstatuje na stránkách LN autorka článku.

Šafaříková dále píše, že v tomto selhává česká politická reprezentace, a to od „Lorety po sněmovnu“. Nejenže podle ní Lubomír Zaorálek nechává věc na svém náměstkovi a komunikuje jen zřídka, ale údajně selhala i opozice. „Obzvláštní deziluzi pak přichystala parlamentní opozice v čele s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Schwarzenberg je nejen bývalý šéf helsinského výboru na obranu lidských práv, ale také předseda zahraničního výboru sněmovny a strany, která se hlásí k odkazu Václava Havla. A hádejte, co udělala demokratická opozice pro to, aby nutila vládu obhájit změnu? Nic,“ konstatuje hořce Šafaříková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…