Tisk peněz: Experti se obávají katastrofy

11.03.2015 13:01

Evropská centrální banka na začátku roku oznámila, že hodlá prostřednictvím nákupu dluhopisů napumpovat do ekonomiky přes jeden bilion eur. Nákupy dluhopisů začaly předevčírem a každý měsíc až do září 2016 by ECB měla do jejich pořízení investovat asi 60 miliard eur. Experti se však obávají, že se v důsledku toho může zhroutit evropský trh s dluhopisy.

Tisk peněz: Experti se obávají katastrofy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euroměna, ilustrační foto

Hned v první den nakupování klesla výnosnost německých státních dluhopisů se splatností 30 let pod 0,75 %. Desetileté dluhopisy potom klesly na 0,31 %. Ve Francii dluhopisy se stejnou splatností šly na 0,60 %. Negativně se nakupování ECB projevilo i na švýcarských dluhopisech, jejichž výnosnost dokonce klesla do červených čísel. Podobně tomu bylo i v Dánsku nebo Nizozemí. Přesto tento trend obchodníky od nákupu dluhopisů zatím nijak neodradil. Byť jsou si vědomi, že jejich investice pravděpodobně nebude výnosná.

Evropská centrální banka věří, že její kroky pomohou měnové politice v boji s rekordně nízkou inflací a uchrání EU od deflace. V současné době se inflace pohybuje kolem 0,2 %, což je daleko od požadovaných dvou procent. ECB předevčírem oznámila, že nejdříve zakoupí dluhopisy evropských zemí s nejsilnější ekonomikou, tzn. Německo, Francie, Itálie a Belgie. V reakci na to mnoho centrálních bank členských států EU snížilo pohyblivou sazbu z úvěrů pod nula procent, což umožňuje společnostem platit méně za peníze, které si půjčují. Zároveň však mohou ohrozit banku, od které si daná společnost peníze půjčuje.

Jak upozorňuje mnoho expertů, banky jsou tak vlastně potrestány, protože dostanou méně peněz, než původně samy vložily. Naopak rekordně nízké sazby jsou výhodné pro toho, kdo si plánuje pořídit dům. Zcela vyhovují také menším firmám, jež si chtějí půjčit peníze. Obchodníci investující do dluhopisů jsou však znevýhodněni. A to nejsou pro investory zdaleka všechny špatné zprávy. Je totiž možné, že vlády vydají tzv. negativní kupony, aby jimi pokryly ztráty. K něčemu podobnému ostatně přikročilo před třemi lety Německo.

V nejbližší době by rovněž mohlo dojít k dalšímu oslabení eura, které je již nyní vůči dolaru na dvanáctiletém minimu. Situace na trhu s dluhopisy je vážná i v Japonsku, kde výnosnost dosahuje 0,46 %, zatímco ve Spojených státech jde o 2,14 %. Tam před sedmi lety s cílem zmírnit důsledky ekonomické krize nastartovali ještě mnohem rozsáhlejší stimulační program. Nakupování dluhopisů tam v loňském roce celkově dosáhlo výše 80 miliard dolarů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…