Tiskovku ČSSD ovládl host Fico. Vychvaloval Sobotku, bušil do pultíku. A pak se vysmíval "duhovému pochodu" západních socialistů

11.03.2017 15:05

Česká sociální demokracie ukončila svůj 39. sjezd a chystá se zabojovat v nadcházejících podzimních volbách. Konečné slovo na závěrečné tiskové konferenci pronesli premiér a předseda Bohuslav Sobotka, kterému jako host sekundoval slovenský premiér Robert Fico, který tiskovou konferenci využil k tomu, aby západním politikům vyčinil za „duhový pochod“ a za to, že ČSSD nepodpoří, když je to opravdu třeba. Zúčtoval také se zaměstnavateli a pravicovými ekonomy.

Tiskovku ČSSD ovládl host Fico. Vychvaloval Sobotku, bušil do pultíku. A pak se vysmíval "duhovému pochodu" západních socialistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Slovenska Robert Fico a premiér Česka Bohuslav Sobotka

„Chci poděkovat panu premiérovi Ficovi, že se nám daří prosazovat naše společné iniciativy. Myslím, že posledním pěkným příkladem byla kvalita potravin v EU, kde jsme dokázali zvednout toto téma v EU skrze skupinu V4,“ pochvaloval si Sobotka na závěrečné tiskové konferenci.

„Jsem rád, že máme vedení, které má silný demokratický mandát. Naším úkolem bude, abychom prosadili naše klíčové priority ještě v této vládě, ještě při přípravě rozpočtu na rok 2018 a samozřejmě se od zítra zaměříme na přípravu volební kampaně pro podzimní volby,“ pokračoval český premiér.

Robert Fico na společné tiskové konferenci poděkoval za pozvání na sjezd ČSSD do Brna. Spolu se Sobotkou prý patří k politikům, kteří chtějí projekt EU tlačit k jeho lepší budoucnosti, ale zároveň hodlají varovat před riziky, kterým je třeba společně čelit.

„Blahopřeji novému vedení ČSSD. ... Dámy a pánové, já bych chtěl panu Sobotkovi popřát k jeho včerejšímu projevu, protože tak, jak my někdy inspirujeme druhé, tak teď on inspiroval nás,“ ocenil českého politika jeho slovenský protějšek.

Pánové se shodli na tom, že musí postavit hráz populistům a jiným nedemokratickým silám.  

„Abychom zabránili v nástupu k moci lidem, kteří nemají žádné hodnoty, abychom zabránili v nástupu k moci subjektům, kde nefungují demokratické principy. ... Myslím si, že bychom měli spolupracovat. Jde o to, aby byla zachována proevropská orientace. Jsem silně levicově orientovaný člověk, ale chci, abychom více bojovali za demokracii a za stabilitu v našich zemích. Slávku, opravdu se těším na společnou spolupráci,“ uzavřel tiskovou konferenci Fico.

Premiéři posléze odpovídali na otázky novinářů a především slovenský premiér ukázal, že neváhá přes média posílat důrazné vzkazy.

To se máme nechat hladit po vlasech nějakým pravičákem?  

„Přestaňme naslouchat mudrlantům, kteří říkají, že musíme hodně šetřit, když se ekonomice daří. Jenže oni chtějí šetřit také v době, kdy je ekonomice zle. Tak co vlastně máme dělat? To máme pořád šetřit jen proto, aby nás nějaký pravicový ministr v zahraničí pohladil po vlasech? Ne! Já jsme do hloubi duše přesvědčen, že na růstu ekonomiky musí participovat i občané,“ udeřil Fico od pultíku, když na dotaz jednoho z novinářů obhajoval levicovou politiku.  

„Pokud máme naše finance ve skvělém pořádku, tak mám zase poslouchat nějakého zaměstnavatele, který nám říká – teď to nesmíte dělat, ale když je zle, tak to také nesmíme dělat. Tak kdy to tedy máme dělat?“ kroutil hlavou znovu slovenský premiér. Ocenil, že se česká sociální demokracie chystá uvalit na banky speciální daň.  

Sobotka dal svému slovenskému partnerovi za pravdu. Sobotka je bytostně přesvědčen, že růst ekonomiky musí lidé pocítit ve svých peněženkách,

Řeknu vám něco k dotacím EU...

Došlo i na evropské dotace. Fico se Sobotkou se shodli na tom, že se vzepřou tlaku těch, kteří říkají „neposlušným státům“ – koukejte spolupracovat, nebo vám sebereme dotace. „Pokud si někdo bude stěžovat, tak mu velmi rychle provedu výpočet, který mu dokáže, že 60 až 80 centů z jednoho eura končí v západních firmách!“ rozohnil se Fico.

Připomněl také sjezd evropských socialistů, který se nedávno odehrál v Praze. „Promiňte, že to tak řeknu, ale to byl duhový pochod! Oni tu měli stát teď a měli podpořit českou sociální demokracii před volbami, aby bylo jasné, že ČSSD je strana respektovaná na mezinárodní úrovni. Ona je to pravda, ale proč to neukázat i osobní přítomností na sjezdu ČSSD,“ pálil Fico do svých zahraničních kolegů při obhajobě Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…