Tlačí nás čas, vzkázala Jourová Zemanovi. A slíbila, že úředníci se nebudou přeplácet

07.01.2014 19:12

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová se pravděpodobně stane příští ministryní pro místní rozvoj a bude tedy rozhodovat o čerpání evropských dotací. Jak si v této oblasti hodlá počínat, prozradila v úterním Interview Daniely Drtinové České televize. Mluvila také o případném střetu s prezidentem Milošem Zemanem.

Tlačí nás čas, vzkázala Jourová Zemanovi. A slíbila, že úředníci se nebudou přeplácet
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

„Prezident by měl premiéra jmenovat bez odkladu, jak říkají právníci. Nemusí to být hned v pátek, ale měl by to udělat brzy, protože nás tlačí čas,“ poznamenala na úvod místopředsedkyně. Koaliční strany si prý stojí za svými kandidáty a postaví se proti Zemanovi, pokud odmítne jmenovat některé navržené kandidáty. Není si však vědoma toho, že by hnutí ANO mohlo brzdit jmenování budoucí vlády vzhledem k lustračnímu zákonu a předsedovi hnutí Andreji Babišovi, který čisté lustrační osvědčení nemá.

Úředníci musí být motivováni, avšak ne přepláceni

Jourová ve vysílání opakovaně poznamenala, že předseda Babiš měl po nedávné schůzce s prezidentem dobrý pocit. A to i navzdory tomu, že si prezident kladl podmínku schválení služebního zákona v prvním čtení. Tím by se svým způsobem mohla vyřešit i problematika lustračního zákona u Andreje Babiše. Jourová v této souvislosti zdůraznila, že takový zákon nemá smysl uspěchat, protože je to zákon velmi zásadní, který způsobí bezmála revoluci ve státní správě.

Mimořádná schůze k tomuto zákonu by měla proběhnout 21. ledna a bude se projednávat původní návrh služebního zákona, který byl připraven na počátku tohoto tisíciletí. Budou se ale projednávat i další čtyři zákony, po jejichž projednání volá Rekonstrukce státu. Co se týče zákona o státní službě, tak část ho bude účinná od poloviny roku 2014 a ostatní části od prvního ledna 2015. Takový je plán koalice. Úředníci mají být prostřednictvím zákona motivováni k dobré práci, ale zároveň nesmějí být přepláceni.

Až bude ministryní pro místní rozvoj, hodlá napravovat chyby, které dlouhá léta kritizuje. Před cestou na tento resort se jí prý také trochu třesou kolena, vzhledem k jejím osobním zkušenostem z minulosti, kdy jako pracovnice tohoto resortu skončila i ve vazbě. Co se týče čerpání evropských dotací, mohlo by podle jejího názoru být jasněji do půl roku. V tuto chvíli čísla vypadají katastrofálně, ale bližší informace bude mít po příchodu na resort. Situaci prý ztížila i Česká národní banka, která v listopadu minulého roku výrazně oslabila korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…