Tlak na nezvolení Gerlocha ústavním soudcem se vyplatil. Hřebejk, Štěpánová, Sommerová a další si mnou ruce

20.03.2019 15:25

Profesor Aleš Gerloch nebude ústavním soudcem. Senátoři jeho kandidaturu neschválili v tajných volbách. Proti byli hlavně lidovci a TOP 09. Klub otevřené demokracie dokonce před volbou zaslal dopis podepsaný více než 3 000 lidmi proti Gerlochovi.

Tlak na nezvolení Gerlocha ústavním soudcem se vyplatil. Hřebejk, Štěpánová, Sommerová a další si mnou ruce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Aleš Gerloch

Vůči kandidátovi na ústavního soudce Aleši Gerlochovi se vymezil například režisér Jan Hřebejk. Podepsal se totiž pod dopis Klubu na obranu demokracie určený všem senátorkám a senátorům Parlamentu ČR, v němž se píše, že profesor Gerloch není vhodným kandidátem na post soudce Ústavního soudu. Dopis již podepsalo více než 3 300 občanů. Kromě Hřebejka podepsal dopis například i herec Jan Antonín Duchoslav, herečka Bára Štěpánová a režisérka Olga Sommerová.

Petici najdete ZDE.

Senátní výbory se k nominaci Gerlocha postavily rozdílně. Zatímco výbor pro lidská práva ji těsnou většinou nedoporučil, ústavně-právní výbor zaujal opačné stanovisko. Mezi Gerlochovými přednostmi jeho zastánci vyzdvihovali zejména odbornost – Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity, vedoucím kateder teorie práva a ústavního práva a místopředsedou Legislativní rady vlády. Kritici mu naopak vytýkají, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana. Proti Gerlochově nominaci se už dříve vyslovili lidovci, TOP 09 nebo představitelé Starostů či hnutí Senátor 21.

Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů. S Gerlochem jako svým nástupcem souhlasil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …