Tluchoř nepřímo přirovnal Iva Ištvana k režiséru Zdeňku Troškovi. A poděkoval Kalouskovi

06.11.2013 9:54

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan připustil, že poté, co rozhodl Nejvyšší soud, trojice exposlanců ODS v kauze údajných trafik pravděpodobně nebude znovu obviněna. Jeden z nich, Petr Tluchoř, říká že jeho stíhání je nezákonný stav, který by měl být ukončen. "Ten hollywoodský trhák, jak jej popisovalo obvinění, se jednoduše nikdy nestal," tvrdí v rozhovoru pro deník Právo.

Tluchoř nepřímo přirovnal Iva Ištvana k režiséru Zdeňku Troškovi. A poděkoval Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

"Byla to konstrukce, která lepila dohromady scény z odposlechů a sledování do skládačky, jako se lepí Kameňák ze zlidovělých anekdot," přirovnal Tluchoř Ištvanovo vyšetřování k filmu režiséra Zdeňka Trošky, jehož základem jsou lidové vtipy zkompilované do sebe.

"Příběh existoval jen v hlavách tvůrčího týmu. Jen nevím, kdo psal scénáře. Ale vážně, byl jsem osm let poslancem Parlamentu a šest let předsedou poslaneckého klubu nejsilnější vládní strany. Vzdáním se poslaneckého mandátu jsem se připravil o zhruba 100 tisíc korun měsíčně platu a náhrad, kanceláře ve sněmovně a v regionu, sekretariátu předsedy volební komise, asistentů," vyjmenovává exposlanec.

"A to nemluvím jen o materiální stránce věci. Za to jsem měl dostat neplacenou funkci pro svého bývalého spolužáka v jedné dozorčí radě. To je přece nesmysl," říká Tluchoř v rozhovoru pro deník Právo.

Vztah s Nagyovou? Velmi chladný

Žalobci odkazovali na schůzky, které se měly konat i mimo prostory sněmovny. Tluchoř je nepopírá, tvrdí, že práce politika je z velké části založená především právě na schůzkách, ať už na půdě sněmovny, či mimo. Projednávaly se tak třeba zákony, mimo jiné i daňový balíček.

"Někdy od podzimu 2011 byly ale naše osobní vztahy s Petrem Nečasem dosti napjaté. Roman Boček byl tím člověkem, který mi řekl, že se musím nad tuto osobní rovinu přenést a sednout si s předsedou strany k jednomu stolu. Podobné věty zřejmě říkala paní Nagyová Petru Nečasovi," říká exposlanec. Sám prý s Nagyovou (dnes Nečasovou, pozn. red.) měl téměř nulový kontakt. "Náš vztah byl velmi, velmi chladný, byli jsme na opačné straně barikády," uvedl Tluchoř.

"Tady ale nemohu nevzpomenout na nekonečnou servilitu, mám-li použít tisknutelný výraz, některých politiků vůči paní ředitelce Nagyové. A se silným pocitem trapnosti to musím srovnávat s jejich dnešním kategorickým odsudkem. Nebyl jsem s nimi zbabělý tehdy, nemusím s nimi být statečný dnes," prohlásil exposlanec.

Pochvala Kalouska

Od propuštění z vazby pracuje Tluchoř jako konzultant pro soukromou společnost a věnuje se agendě správní rady VZP, jejímž je stále členem. Hlavně si prý ale uvědomil, jak je důležité být s rodinou. "Chodím se svým dvouletým synem do lesa, užívám si jeho objevování světa. Jestli mi vazba něco dala, tak uvědomění si, jak je to pro mě důležité," přiznal exposlanec.

Po zatčení mu prý spousta lidí vyjadřovala podporu a za to jim děkuje. "Nemohu to neříct, ale jediným aktivním vrcholným politikem, který se nebál a pojmenoval věci pravým jménem, byl Mirek Kalousek," řekl Petr Tluchoř v rozhovoru pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…