To Gazdík nechtěl. Má trápení a právě ho zhoršil Kalousek

31.03.2022 8:04 | Ze sítí

Ministr školství Petr Gazdík má problém, porušil zákon o střetu zájmů. Vysvětluje to svou zapomnětlivostí. Ale Miroslav Kalousek mu přes sociální sítě připomněl, jak svatouškovsky dříve požadoval vyvození odpovědnosti od jiných. Celá kauza nabídla zajímavý vhled do vztahu dvou někdejších politických parťáků.

To Gazdík nechtěl. Má trápení a právě ho zhoršil Kalousek
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Michalikovy offshory, Farského stipendium, Rakušanův kolínský kamarád advokát, Polčákovo osmimilionové palmare… Série skandálů hnutí STAN pokračuje střetem zájmů místopředsedy a ministra školství Petra Gazdíka.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Do třiceti dnů od složení slibu je člen vlády povinen ukončit všechny své podnikatelské aktivity. Jasná dikce Zákona o střetu zájmů byla nyní porušena ministrem školství Petrem Gazdíkem. Pouhé nahlédnutí do obchodního rejstříku prokazuje jeho působení ve společnosti Jocheček, zabývající se správou majetku a řízením investic. Mgr. Petr Gazdík v ní figuruje nejen jako poloviční vlastník, ale také jako jeden ze dvou jednatelů.

„Moje role ve firmě je čistě formální, nic jsem v té firmě nevykonával,“ uvedl sám ministr na dotaz Deníku N. Do firmy prý vstoupil jen proto, aby pomohl kamarádovi a poté na svůj podíl úplně zapomněl.

„Zákon počítá s možností, že se veřejnému funkcionáři nemusí podařit z důvodů nezávislých na jeho vůli lhůtu pro ukončení veškerých zakázaných aktivit dodržet,“ hájí ministra mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka, novináři si však kladou otázku, nakolik je vysvětlení „zapomněl jsem to“ důvodem nezávislým na vůli.

Politici rovněž mají pochybnosti, zda je celá kauza takovou prkotinou, jak se Petr Gazdík tváří. Miroslav Kalousek mu přitom připomněl něco ze společné historie.

Připomněl, jak v roce 2011 vyšlo najevo, že ministr kultury Jiří Besser, kterého nominovalo hnutí STAN, tehdy kandidující společně s TOP 09, zapomněl do majetkového přiznání uvést malý majetkový podíl v jedné nemovitosti.

„Petr Gazdík a Stanislav Polčák trvali na okamžité rezignaci, protože politická kultura,“ připomněl Kalousek a optal se Gazdíka, co se od té doby změnilo.

 

 

Gazdík opáčil, že bývalému kolegovi už asi neslouží paměť, tak mu ji osvěží. Problémem prý nebyl samotný byt, ale fakt, že byl na Floridě a že jej ministr vlastnil „společně s jistou nevalně proslulou osobou“ a byly tam i další nepříjemné souvislosti.

 

 

Kauza ministra kultury byla v prosinci 2011 už několikátým skandálem Nečasovy vlády. Sabina Slonková tehdy přišla s informací o ministrově podílu ve společnosti investující na Floridě, kde kromě něj figuroval také dvakrát odsouzený Pavel Hrách.

„Pouze jsem svým členstvím pomáhal kamarádovi, protože je lepší, když si pořizujete nějakou nemovitost, když je to na společnost a jsou tam tři lidi než jeden. To je všechno,“ vysvětloval tehdy ministr Besser, zatímco Gazdík novinářům řekl, že je to pro něj šokující.

Kalouskova TOP 09 a Gazdíkův STAN společně kandidovaly ve volbách v roce 2010 a dokázaly získat historicky nejlepší výsledek téměř 17 procent, po kterém obě formace vstoupily do Nečasovy vlády.

Gazdík byl v té době předsedou hnutí STAN a stal se předsedou společného poslaneckého klubu, Kalousek byl v TOP 09 prvním místopředsedou Karla Schwarzenberga a stal se velmi vlivným ministrem financí.

Vztahy mezi oběma politiky navzdory spolupráci nebyly ideální, ParlamentníListy.cz vyslechly například zvěsti o vyhrocených nočních telefonátech mezi oběma lídry. Po volbách 2013 hnutí STAN společnou kandidátku opustilo a jako hlavní důvod uvádělo zhoršení vztahů poté, co Miroslav Kalousek vystřídal Karla Schwarzenberga ve funkci předsedy.

Jiří Besser byl v kabinetu jediným zástupcem hnutí STAN. Po jeho odstoupení jej na Ministerstvu kultury vystřídala Alena Hanáková, starostka jihomoravských Vizovic. Působení dámy, které se podle její původní profese v kuloárech přezdívalo „družinářka“, patří k nezapomenutelným epizodám české politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…