To Pavel nechtěl. Klaus ho „naprášil“ v zahraničí

03.04.2023 13:34 | Ze sítí

Začátek prezidentského období Petra Pavla je dle bývalého prezidenta Václava Klause pro mnoho Čechů „fatální a průlomová změna“. „Najednou přichází člověk, který se etabloval v tehdejším komunistickém režimu,“ poznačil Klaus v minulém týdnu ve slovenské televizi TA3 s dodatkem, že jde o „přechod od něčeho, co bylo dlouho budováno od 17. listopadu 1989 až do dneška“. Petr Pavel je podle někdejšího prezidenta nikoliv „tvůrcem“ této změny“, ale pouze jejím „produktem“. Samotný průlom měl být započat již před několika lety.

To Pavel nechtěl. Klaus ho „naprášil“ v zahraničí
Foto: Repro Youtube Televízia TA3
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus ve slovenské TA3

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Po setkání se slovenskými občany během minulého týdne bývalý český prezident konstatoval, že nabyl dojmu, že je „česko-slovenský vztah mezi lidmi možná lepší, než jak to vypadá mezi politiky“.

Že někteří na Slovensku v souvislosti s koncem Miloše Zemana a inaugurací prezidenta Petra Pavla vnímali v rámci návratu ukradené standarty na Hrad jistou symboliku, Klaus komentoval s tím, že si není vědom, že by v Česku zaznamenal hlasy o „symbolickém přechodu“ uskutečněném navrácením prezidentské standarty.

„Já v tom vidím přechod k něčemu jinému. Já v tom vidím přechod od něčeho, co bylo dlouho budováno od 17. listopadu 1989 až do dneška. Najednou přišla s prezidentem jiná skupina politiků – jinak myslící, jinak uvažující, mající absolutně jinou minulost. Tři předchozí prezidenti byli s komunistickým režimem v nesouladu, každý trochu v jiném stylu a jinou formou, ale nebyli jeho součástí,“ shrnul bývalý prezident a poukázal na boj proti komunistickému režimu od prvního polistopadového prezidenta Václava Havla či na to, že jeho samotného i exprezidenta Zemana za minulého režimu vyhodili ze zaměstnání. „Teď najednou přichází člověk, který se v tehdejším komunistické režimu etabloval. To je pro mnoho Čechů fatální a průlomová změna,“ vnímá.

K tomu, zdali měli Češi dost jiných možností výběru nové hlavy státu, podotýká, že onen výběr neplyne z letošních prezidentských voleb, nýbrž od těch, kteří se rozhodli pro „prosazení radikální změny“ v podobě toho, že si nyní mohou prezidenta volit občané přímo.

Petr Pavel podle Klause „není tvůrcem“ popisované změny, ale jejím „produktem“. „Tím nastal průlom v politickém systému. Prezidenta nevybírají politické strany, které by on reprezentoval, jejichž ideje by reprezentoval. Nevybírají člověka, který by měl nějakou minulost s tou či onou politickou stranou a vůbec minulost v politice. Přímá volba vede k takovému ‚samovybírání se‘ kandidátů do volby, které pak potvrdí lidové hlasování. To je konceptuálně zcela jiný proces a já jsem byl zásadně proti tomu – není to v logice našeho ústavního systému,“ zaznělo.

Vyjádření Petra Pavla k politickému vývoji na Slovensku – v němž zaznělo označení tohoto vývoje za „znepokojivý“, společně s dodatkem, že bychom jej „měli sledovat“ – Klaus komentoval s tím, že i kdyby tyto obavy také sdílel, což nesdílí, tak by nepovažoval, že má nárok „vměšovat se do politického vývoje v sousední zemi“. „Od okamžiku rozdělení Československa jsem o Slovensku nevyslovil jediný soud. Na to jsem si dával velký pozor,“ podotkl, že on sám si podobné výroky hlídal.

Dle Klause lze onen Pavlův výrok vzít i z druhé strany. „Já bych to obrátil. Já mám obavy z politického vývoje v České republice. To je něco, co mě trápí, a proto se neodvažuji diskutovat politický vývoj na Slovensku,“ zaznělo.

Pohled na soulad prezidenta Petra Pavla a jeho slovenské kolegyně Zuzany Čaputové například na válku na Ukrajině a chystanou společnou návštěvu obou prezidentů v Kyjevě, pak exprezident ohodnotil slovy, že proti tomuto „nic nemá“.

Spolupráce kabinetů Česka a Slovenska pak již komentoval s tím, že by se vlády „měly primárně starat o svou zemi“. „Ten pohled za její hranice je věc druhotná a my máme v naší zemi nedobrý pocit z toho, jak se vyvíjí,“ řekl s tím, že máme mnoho domácích problémů. „A nejsem si zcela jist, že jsme spokojeni z toho, jak jsou u nás doma řešeny,“ doplnil.

Spolupráce uvnitř Visegrádské čtyřky (V4) se dle Klause potýkala i v minulosti s fázemi, kdy se prohlubovala anebo naopak zamrzala. „Dlouho to byla prázdná nádoba – prostě se nic mimořádného nedělo. Prvotní bezvadná věc nastala v momentu, kdy jsme čelili ztrátě východních trhů a velké neochotě trhů západních nás pustit na své. Tak jsme si založili středoevropskou zónu volného obchodu,“ vzpomenul. Poté se dle Klause uvnitř V4 dvacet let nic zásadního nedělo, ale následně se spojenectví všech čtyř zemí projevilo za migrační krize. Právě tehdy nás prý v Evropské unii „prvně začali brát hodně vážně“.

Někdejšího prezidenta mrzí, že se aktuálně pohledy na mnoho věcí uvnitř V4 značně „rozklížily“. Zároveň neslyší rád ani to, když se někteří čeští politici „silácky vyjadřují vůči některé ze zemí V4“.

Maďarsko, které má nyní nejvíce odlišných postojů ze všech členů V4, dle Klause koná „v souladu se svým národním zájmem“ a není nutné jej „démonizovat“. „Že některé naše země tak sebevědomé nejsou a nechovají se v souladu se svým národním zájmem, to už je věc druhá,“ pravil. Česko má oproti Maďarsku být dle Klause „v úplně jiné pozici“ například v rámci toho, jak se jej dotýká válka na Ukrajině, a to například z toho důvodu, že s Ruskem napadenou zemí nesousedí a zároveň ani neřeší konflikt, jakým je pro Budapešť otázka maďarské menšiny na Ukrajině. „Já myslím, že to trošku předurčuje maďarské vztahy k této zemi,“ míní.

Bývalý prezident v souvislosti s válkou na Ukrajině sdílel obavy, že některým politikům v Česku i jinde na Západě jde o to, aby „co nejvíce bylo poraženo Rusko a ne aby byla co nejrychleji ukončena tato nešťastná a tragická válka“. Prvotní cíl mezinárodní komunity by dle Klause mělo být ukončení války.

„Nevím, zdali je v tuto chvíli nějaká síla, schopná dojít k nějakému racionálnímu řešení války na Ukrajině. Ale v každém případě je možné postupovat postupnými kroky a postupným krokem číslo jedna by mohlo být ukončení válčení – příměří. A v něm hledat nějaké dlouhodobé řešení, které určitě nenalezne samo Rusko a sama Ukrajina, v tom musí mezinárodní komunita sehrát svou naprosto zásadní roli,“ vyřkl.

Otázka, zdali pomáhat Ukrajině prý v Česku není na stole. „U nás se Ukrajině pomáhá. V tom to není. U nás je ta debata spíše vedena k tomu, jestli je cílem, aby válka pokračovala co nejdéle, anebo jestli se má hledat nějaké rozumnější řešení,“ rozebral.

Celý rozhovor s exprezidentem Václavem Klausem můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dospěla nám generace,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 03.04.2023 16:45:15
narozená po roce 1975 a je to znát. Cca 35% z ní, uznává jiné hodnoty, než je morálka, čest, charakter. Nedivím se. Narodili se a vyrůstali v kapitalismu a tam se takové hodnoty neuznávají. Mám tím na mysli ty, co volili soudruha Pavla: Gen.Pavel člen KSČ (později dokonce předseda ZO KSČ) a nomenklaturní kádr KV KSČ, přísahal věrnost KSČ a SSSR a po převratu zase NATO (jejich nepříteli). Vyškolený protizápádní rozvědčík. Absolutně bez politické zkušenosti. A bezcharakterní křivopřísežníky a jejich přisluhovače nemá ráda žádná společnost.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…