To Ukrajince nepotěší! Nová informace o minulosti prezidenta Porošenka

13.06.2014 12:33

Server informationclearinghouse.info informuje o možnosti, že byl nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko agentem amerického ministerstva zahraničí. Odvolává se přitom na veřejnou knihovnu WikiLeaks.

To Ukrajince nepotěší! Nová informace o minulosti prezidenta Porošenka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Jak píše Michael Collins na výše zmíněném serveru, WikiLeaks zveřejnil důvěrnou zprávu amerického velvyslanectví v Kyjevě ze 29. dubna 2006, kde se píše o setkání „insidera“ Porošenka s velvyslancem. Porošenko dle znění zprávy popírá svůj tlak skrze generálního prokurátora na zástupce Julije Tymošenkové Oleksandra Turčynova ve věci zničení souborů ukrajinské rozvědky týkající se mafiánského bosse Semjona Mogileviče.

Americké velvyslanectví se této záležitosti věnuje i o několik dní dříve, kdy informuje, že zničené soubory obsahovaly informace o spolupráci Tymošenkové a Mogileviče v 90. letech minulého století.

S tehdejším ministrem zahraničí Petrem Porošenkem se v roce 2009 setkala oficiálně i ministryně ze stejného resortu Hillary Clintonová. Jak uvádí důvěrná zpráva zveřejněná na WikiLeaks, ve společném rozhovoru se Clintonová nechala slyšet, že „ke vstupu Ukrajiny do NATO vede celá řada cest“.

Michael Collins je přesvědčen, že Porošenko, titulovaný ve zprávě jako „our insider“ (náš insider), musel fakticky plnit úkoly agenta. Jelikož patří mezi padesát nejbohatších Ukrajinců, tak je nepravděpodobné, že by za své služby dostával peníze. Patrně ale za své aktivity vytěžil jiné finanční výhody.

Z agenta na prezidenta?

Stejně tak je podle Collinse pravděpodobné, že zvolení Porošenka ukrajinským prezidentem má s jeho minulostí agenta mnoho společného. Bez velkého přehánění se dá dle jeho názoru říci, že nový ukrajinský prezident v prezidentských volbách uspěl díky úzké koordinaci americké a ukrajinské politiky.

Collins ve svém článku rovněž připomíná slova amerického víceprezidenta Josepha Bidena adresovaná ukrajinskému premiérovi. "Pane premiére, přijel jsem na Ukrajinu, abych Vás i Vaše spoluobčany ujistil o neochvějné podpoře Spojených států amerických na vaší cestě za lepší buducností. Můžete si být jistí, že po ní nepůjdete sami. Spojené státy stojí za vámi.“

To všechno jsou podle názoru Collinse jasné důkazy o tom, že prezidentské volby na Ukrajině byly předem dohodnuté a obyčejní Ukrajinci mají jen malý vliv na budoucí směřování své země. V této souvislosti ještě zmiňuje částku 5 milionů dolarů, kterou USA poskytly Ukrajině ve snaze zajistit si nastolení své zemi nakloněné vlády.

Collins zakončuje svůj text vyjádřením bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Johna E. Herbsta, který ještě před nekolika málo lety insidera Porošenka nazývá v důvěrné zprávě „hanebným oligarchou“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…