To bude hrůza. Docent Maďar straší omikronem

03.01.2022 8:14 | Ze sítí

Epidemiolog Rastislav Maďar, člen mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), na příkladu z New Yorku, který zasáhla rekordní vlna covidu, varuje, že nás čeká kvůli omikronu zatěžkávací zkouška, a sice už v lednu. Kdo bude připraven, ale nebude zaskočen, dodává.

To bude hrůza. Docent Maďar straší omikronem
Foto: Repro Rastislav Maďar
Popisek: Epidemiolog Rastislav Maďar

New York hlásí rekordní počty nakažených od počátku pandemie. Místní metro omezuje počty jízd, protože mu kvůli nemoci chybějí zaměstnanci. Na vysoké počty nakažených v New Yorku reagovala například i společnost Apple, která se rozhodla uzavřít všech sedm svých obchodů ve městě. Společnost uvedla, že již dříve uzavřela tři své obchody v USA a Kanadě v oblastech, kde se prudce zvýšil výskyt koronavirové infekce. 
 
Prudce rostou také počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v tamních nemocnicích. Podle Maďara to značí jediné, že i nás v lednu čekají kvůli variantě omikron přeplněné nemocnice, na nápor bychom se měli včas připravit.
 
Trend je podle něj možné sledovat i na grafech, které ukazují, že k poslednímu prosinci se v New Yorku vyšplhal celkový počet denních hospitalizací na 8 451.
 
„I graf vývoje hospitalizací ve státě New York ukazuje, jaký trend nás s omikronem velmi pravděpodobně v lednu čeká… kdo je však připraven, není zaskočen,“ dodává epidemiolog ve svém tweetu.
 
 
Dalším grafem připomíná, jak předchozí vláda, která nereflektovala výstrahy MeSES, nezvládla oproti zbytku Evropy na podzim variantu delta. „Podívejme se ještě na podzim a na to, jak zvládla deltu Česká republika v porovnání s EU. Jasně to ukazuje, kam vedla strategie zvolená Ministerstvem zdravotnictví… přes opakované upozorňování a varování…,“ dodal, že nyní svět vertikálně stoupá k hodnotám, které by u nás byly úspěchem. 
 
 
Na tento jeho příspěvek o chvíli později zareagoval lékař z Fakultní nemocnice v Motole Lukáš Pollert slovy: „Ano, neudělalo se nic a čísla začala klesat. Zvládlo se to samo.“
 
 
„Tím se zabývá specializace zvaná epidemiologie. Už měsíc předem ukazovaly modely, že se to z různých důvodů bude na přelomu listopadu a prosince lámat a zase zhorší v lednu (i bez omikronu, který ještě nebyl). To neomlouvá strategii MZ, která opomíjela účinná opatření prevence,“ zněla Maďarova následná reakce.
 
 
Maďar zdůrazňuje, že posilující dávka očkování je prý aktuálně nejlepší ochrana pro zmírnění dopadu omikronu na nemocniční péči. Pollert však připomíná, že třetí očkování je stále proti původní variantě, která už tu není.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…