To bude křiku. ČT: Bobošíková oslovila Brusel. Skutečně

29.11.2020 20:19

Radní České televize a ekonomka Hana Lipovská, a bývalá europoslankyně a prezidentka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková se obrátily na Evropskou komisi, jelikož mají kvůli dění kolem České televize obavy o porušení pravidel právního státu. V textu dopisu, který Bobošíková Evropské komisi odeslala pod svým jménem, upozorňují, že kvůli stanoviskům Senátu Parlamentu ČR a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) po odvolání dozorčí komise Radou ČT mohlo dojít k narušení dělby moci ve státě.

To bude křiku. ČT: Bobošíková oslovila Brusel. Skutečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí
Bobošíková se ve své stížnosti na Evropskou komisi obrací v souvislosti  s usnesením a výroky Senátu a ministra kultury Lubomíra Zaorálka na adresu Rady České televize. „Obávám se, že došlo k zásadnímu porušení dělby moci v České republice a k nehoráznému politickému nátlaku a ohrožení svobody slova klíčového veřejnoprávního média,“ píše s tím, že: „Navíc ani Senát Parlamentu ČR, ani ministr kultury Vlády ČR nemohou rozhodovat o zákonnosti. Od toho jsou v právním státě nezávislé soudy, nikoliv politické tribunály.“

Reaguje tak na usnesení Senátu z 19. listopadu, ve které instituce tvrdí, že: „Rada České televize odvolala dozorčí komisi a má za to, že způsob tohoto odvolání nebyl v souladu se zákonem o České televizi“; „žádá Volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi těmito pochybeními ze strany Rady České televize zabýval“; a „vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby v případě potvrzení porušení Zákona o České televizi členy Rady ČT zvážila odvolání těch členů Rady ČT, kteří se protizákonného jednání dopustili“.

Zaorálek pak v úterý tohoto týdne na Facebooku napsal příspěvek, v němž tvrdil, že ho „znepokojuje chaos, který v posledních dnech vyvolává jednání Rady ČT“. Ta podle něj ignorovala zákon, jelikož podle jeho výkladu lze odvolávat pouze jednotlivé členy dozorčí komise.

Bobošíková tento Zaorálkův závěr kritizuje, dle ní „není podložený žádnou právní analýzou a nezakládá se na pravdě“.

V dopisu Evropské komisi dále k jednání Senátu upozornila, že ten postupoval v rozporu se svými kompetencemi, když „vyvozuje pochybnosti o jednání členů Rady České televize, konstatuje protiprávnost způsobu odvolání (aniž by k tomu však uvedl jakékoliv argumenty) a vyvíjí nežádoucí nátlak na Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, aby se tímto aktem z pozice orgánu, kterému je Rada odpovědná, zabývala, její členy odvolala a narušuje dělbu moci a nezávislost České televize, resp. její Rady“.

V rámci dělby moci pak Bobošíková upozorňuje, že mohlo dojít k nebezpečnému narušení nezávislosti jednotlivých mocí ve státě. „Senát Parlamentu ČR – orgán moci zákonodárné – a ministr kultury jako člen vlády a reprezentant moci výkonné zasahují do kompetencí svěřené ústavním pořádkem i samotnými principy fungování státu orgánům moci soudní,“ varuje.

Evropské komisi rovněž píše, že tímto jednáním „dochází k vážnému ohrožení nezávislosti klíčového orgánu České televize dohlížejícího nejen na hospodaření, ale i na složky veřejné služby v oblasti poskytování informací, vytváření a šíření programu a rozvíjení kulturní identity – tedy Rady České televize, která hlídá rozpočet i obsah veřejnoprávního vysílání“. Senát pak dle ní k takovýmto zásahům není zmocněn zákonem a „tento zásah odporuje základnímu principu evropského právního státu – dělby moci“.

„Orgán moci zákonodárné ani výkonné (v tomto případě ministr kultury) nesmí přebírat funkce moci soudní a svým usnesením rozhodovat, zda došlo, či nedošlo k porušení zákona,“ dodává.

Závěrem Bobošíková konstatuje, že v České republice proti takovému jednání „neexistuje opravný prostředek“ a smyslem stížnosti má být zjistit, zda bylo jednání horní parlamentní komory a ministra kultury „v souladu s právem Evropské unie, a zda existuje opravný prostředek na nadnárodní úrovni komunitárního práva EU“.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy k odvolání dozorčí komise vyjadřoval s obavami, že „noví členové Rady ČT budou usilovat o jeho odvolání“ a zamyslel se i nad „ohrožením nezávislost České televize“. „Vždy je těžké v takových chvílích stanovit hranici a říct, kdy jste blízko ohrožení, a kdy může dojít k nějakému zlomu,“ myslí si.

„Do parlamentních voleb zbývá necelý rok a já věřím, že tu dobu nikdo nezneužije pro narušení základních principů, jako jsou nezávislost a svoboda médií veřejné služby,“ dodal rovněž v rozhovoru.

Pětičlennou dozorčí komisi, čili poradní orgán, který se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám, odvolala Rada České televize na svém zasedání před dvěma týdny. Důvodem k odvolání byly vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu Rady ČT. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních. Její odvolání navrhla Hana Lipovská.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …