To bude průšvih. Jak je tohle možné? Epidemiolog šel kolem Staromáku

19.10.2020 12:04

Epidemiolog IKEM Petr Smejkal v rozhovoru pro CNN Prima News tvrdě zkritizoval účastníky pražské nedělní demonstrace. „Nechápu, jak je tohle možné,“ kroutil hlavou.

To bude průšvih. Jak je tohle možné? Epidemiolog šel kolem Staromáku
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Demonstrace představuje podle Smejkala velké riziko pro šíření koronaviru.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí

Já jsem tam dokonce tedy dnes procházel kolem, takže jsem viděl, jaká je asi ta velikost té demonstrace a tohle je asi to největší nebezpečí, jaké si dovedeme představit, protože nejenom že tam je velký shluk lidí na menší ploše a ti lidé nedodržovali vzdálenosti, většina z nich neměla roušky a ještě se tam tedy mluví hlasitě a křičí. Takže to je asi ta nejrizikovější situace pro šíření koronaviru, jakou si dovedeme představit,“ konstatoval ve vysílání.

Vyjádřil naději, že nikdo s covidovými příznaky na demonstraci nešel, ale kvůli bezpříznakovým přenašečům je možné podle epidemiologa počítat s tím, že se nemoc bude i kvůli této akci dál šířit a ponese to s sebou všechna negativa, o kterých se v posledních dnech mluví stále dokola. „Stoupne  to zavalení nemocnic,“ varoval Smejkal. Právě proto, že se o těch rizicích mluví stále dokola. Smejkal nerozumí tomu, proč lidé na demonstraci tolik riskovali. „Já nechápu, jak je tohle možné, upřímně,“ prohlásil.  

V této době by se podle jeho názoru demonstrace konat neměly a když už se konají, tak alespoň tak, jak se to dělo v Izraeli, to jest, že demonstranti stáli dva metry od sebe a všichni měli roušky.

Ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD v rozhovoru pro Impuls řekl, že chuligáni ze včerejší demonstrace na pražském Staroměstském náměstí by měli dostat vysoké tresty: „Předpokládám, že budou drakonické. Jsem přesvědčený, že až se to dostane k soudu, tak ti, kteří se vrhli na policisty, musí dostat exemplární tresty. Ti lidé tam nepřišli demonstrovat, ale porvat se s policií. Organizovaně se vrhli i na policisty bez ochranných štítů a helem. Ti kdyby neutekli, tak jim hrozilo těžké zranění nebo smrt. Je to hyenismus a ti lidé musí dostat exemplární trest.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…