To bude společnost. Na 17. listopad se chystá pochod. Účastníci proklepnutí

16.11.2022 16:54 | Ze sítí

Putinovi idioti, dezoláti, pomočená mrtvola. To je veřejný slovník organizátorů pochodu za demokracii, který proběhne na oslavu výročí 17. listopadu v Praze. Mottem pochodu je spojovat rozdělenou českou společnost. To jsme si nevymysleli my, ale politici ze STAN, TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Tedy politici nepopulistických a neextremistických vládních stran. Chtějí být svorníky společnosti. Chtějí zpět českou vlajku. A podporuje je hokejista Hašek a režisér Hřebejk. O tom mluvila moderátorka Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno.

To bude společnost. Na 17. listopad se chystá pochod. Účastníci proklepnutí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jana Bobošíková

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí
„Na státní svátek u příležitosti 33. výročí tzv. sametové revoluce se tradičně koná mnoho akcí. Jednou z nich bude pochod za demokracii. Jeho organizátorem je člen předsednictva hnutí STAN a mladý starosta Matěj Hlavatý. Ten začínal svou politickou kariéru u Svobodných. Dnes je však považován za vycházející hvězdu hnutí a lustrovaného straníka právě Rakušanových Starostů a nezávislých. A víte, co je motem pochodu za demokracii? Je načase spojovat rozdělenou českou společnost,“ poznamenala Bobošíková.

„Není bez zajímavosti, že pochod za spojení rozdělené společnosti podporují typičtí tolerantní neútoční sociální sporníci. Jako třeba Miroslav Kalousek, Jan Hřebejk nebo Pavel Novotný. Ale popořádku. Víte, proč starosta ze STAN pořádá 17. listopadu pochod za demokracii?“ sdělila Bobošíková. 

„Jde o to, aby tam přišli lidé, kteří prostě už nebudou jenom přihlížet té situaci, která se děje, ale jasně ukážou, že tahle republika patří, a český státní symbol patří, nám všem, nejenom jedné skupině občanů. Že ukážou, že za demokracii stojí bojovat a vyjít ven, takže to je to nejdůležitější. Takové lidi tam chceme a já si myslím, že už bychom měli přestat být takoví přizdisráči, protože ta demokracie dává strašně velký prostor těm extremistickým uskupením. Ale jakmile je někdo demokratický politik a chce za to bojovat, tak má strašně svázané ruce,“ pustila Bobošíková vyjádření starosty, jenž uvedl pro Prostor X.

„Zajímalo by nás, jak by vypadalo spojování společnosti, kdyby vycházející hvězda hnutí STAN bojovala za své pojetí demokracie s pocitem rozvázaných rukou. To bychom se možná nestačili divit,“ zmínila Bobošíková.

„Podle pozvánky je přáním organizátorů pochodu zachování demokracie, a proto chtějí demonstrovat za lidství, solidaritu a jednotu v morálních aspektech našeho bytí. A protože je to těžký úkol, nepořádá mladý starosta ze STAN pochod pro demokracii sám. Pomáhá mu v tom člen TOP 09, primář sokolovské nemocnice Martin Straka. To je ten, který v době loňské hospitalizace prezidenta Zemana šířil nepotvrzené informace o smrti hlavy státu na sociálních sítích. Psal, cituji: Upřímnou soustrast rodině, ať je mu lehká zem. Je to nepodložené, ale prý game is over. Primář Straka zve na pochod za demokracii neotřele těmito slovy: ‚Ty být proruský zmrd? Být doma.‘ Nevíme, jak to jde dohromady s podtitulkem pozvánky na pochod za demokracii, který zní: Dne 17. listopadu 2022 zveme všechny lidi bez ohledu na to, koho volili, na pochod. Vulgární primář z TOP 09 pak vzkazuje organizátorovi masových demonstrací Česká republika na 1. místě a pochodu k České televizi Ladislavu Vrabelovi, že mu bude ctí nakopat mu...,“ dodala Bobošíková.

„Prostě pravda a láska a spojování společnosti v plné kráse. Nový rozměr demonstrace za lidství, solidaritu a jednotu v morálních aspektech našeho bytí dodává starosta Řeporyjí a člen ODS Pavel Novotný. ‚Tady to je demonstrace v pravém slova smyslu. Důležitý je tam jít.‘ – Organizátorům pochodu za demokracii také není lhostejné, že se v České republice, cituji, zviditelňují síly, které brojí proti demokracii v naší zemi, odmítají naše evropanství a zpochybňují naši účast v NATO. A tak je nezbytné, aby se k pozvánce připojil i velký svorník české společnosti Miroslav Kalousek. Bývalý předseda KDU-ČSL a později TOP 09 vstoupil k lidovcům v 80. letech, kdy byla spolu s KSČ Strana lidová součástí Národní fronty. V době, kdy do strany Miroslav Kalousek vstupoval, byl předsedou Národní fronty předseda ÚV KSČ Gustáv Husák, kterého vystřídal Miloš Jakeš. Tentýž Kalousek ještě před šestnácti lety souhlasil se vstupem do vlády ČSSD s podporou komunistů. Z této varianty ovšem nakonec sešlo. Neboli schopnost spojovat, zejména když jde o mocenské pozice, nelze Miroslavu Kalouskovi upřít,“ řekla Bobošíková.

„17. listopadu je náš svátek. Svátek svobodomyslných občanů, kteří jsou šťastni, že jsme součástí Severoatlantické aliance i Evropské unie,“ zazněla Kalouskova pozvánka.

„Na pochod však nezvou jen bývalí a současní politici, ale třeba také brankář Dominik Hašek. Ten si však ve své pozvánce poněkud popletl základní pojmy,“ míní Bobošíková a pouští Haškovu pozvánku: „Ve čtvrtek 17. listopadu to bude přesně 33 let od studentského pochodu z Albertova na Národní třídu, který odstartoval sametovou revoluci. Od té doby je 17. listopad státním svátkem naší země.“

„Státním svátkem není 17. listopad 33 let. Stal se jím teprve v roce 2000 při příležitosti 10. výročí sametové revoluce,“ opravila Bobošíková Haška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pochod 17. listopadu 1989, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 16.11.2022 17:14:31
Dnes už se nesmí říkat, že to byla akce plánovaná StB, ale byla, proto mezi zmlácenými na Národní třídě nebyl žádný známý disident. Dnes se to vysvětluje tak, že Havel řekl, že akci nechají studentům. Jako kdyby nemohl jít na akci, kterou organizuje někdo jiný, že? Kupodivu tam ale nebyl ani Šimon Pánek, přestože se dnes prezentuje jako jeden z organizátorů akce. Odjel na Šumavu, prý s přesvědčením, že takových akcí ještě bude hodně. To je velmi úsměvné vysvětlení. Když jsem na Albertově byl i já, tak určitě ve společnosti nebyla nálada typu 'však je jednou svrhneme', ale naopak lidi chtěli nějakou změnu hned. To je mimochodem jedna z kuriozit. Já jsme tam byl, ale nikdo z těch zásadních antikomunistů, co znám dnes, tam nebyl. Není to divné? Ti, co se dnes nejvíc hlásí k odkazu 17. listopadu, tam nebyli...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…