To budete koukat, kdo prý šíří propagandu Ruska. Podle Anne Applebaumové a Petera Pomerantseva

30.07.2015 10:48

Historička a novinářka Anne Applebaumová a britský novinář ruského původu Peter Pomerantsev shodně tvrdí, že se Západ podílí na ruských lžích. S Putinovým Ruskem prý kolaborují zejména mediální domy a inzerenti. Pomerantsev i Applebaumová však mají návod, jak z této situace vybruslit.

To budete koukat, kdo prý šíří propagandu Ruska. Podle Anne Applebaumové a Petera Pomerantseva
Foto: wikipedia
Popisek: Anne Elizabeth Applebaum.

„Namísto inteligentních a kvalitních textů dnes většina ruských médií, obzvláště ruská státní televize, chrlí jen xenofobní, homofobní, protiukrajinsky zaměřované útoky a deklamace proti „Sodomě a Gomoře“ ztělesňované Západem. Dokud nezhlédnete na vlastní oči ruské večerní zprávy a neuslyšíte zlověstně znějící hudbu a neuvidíte samou krev a násilí, tak neuvěříte,“ nastiňuje Applebaumová situaci v ruských médiích –  v komentáři, jehož překlad publikovaly Hospodářské noviny.

Západ by dle ní měl na nastalou situaci zareagovat podporou talentovaných ruských žurnalistů, kteří byli odstaveni nebo odešli do exilu. Je prý mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Dle Applebaumové bychom mohli zauvažovat třeba o přesunutí ústředí Rádia Svobodná Evropa ze stojatých vod v Praze na místo, kde opravdu žijí Rusové – třeba do Kyjeva nebo do Rigy.

„Možná že budeme potřebovat založit novou instituci, která zabezpečí dokumentární pořady a televizní programy pro již existující ruskojazyčné kanály v těchto městech. Nebo tiskovou agenturu, která bude zveřejňovat skutečné zprávy namísto propagandy od Ruska samotného,“ přemítá Applebaumová. „Možná bude třeba postavit na pranýř ty západní firmy, které sponzorují výlevy nenávisti tím, že si v ruské televizi zadávají reklamu, nebo ty, které brání distribuci toho zbytku svobodných médií, který v Rusku doposud existuje,“ dodává.

Všichni jsme Putinovi užiteční idioti

Spolupráci západních producentů a ruských státních kanálů se ve svém komentáři nazvaném „všichni jsme Putinovi užiteční idioti“ věnuje i britský novinář ruského původu Peter Pomerantsev. Podle něho jsou kremelské protizápadní nenávistné projevy sponzorovány západními reklamami a jsou odvislé od televizních formátů zakoupených od západních producentů.

„Uprostřed zuřivé tirády proti ďábelskému Západu je ruská státní televize plná reklam na IKEU, Procter & Gamble a Mercedes a televizní program vyplňují ruské verze západních reality show s licencí od britských a amerických produkčních společností,“ popisuje Pomerantsev.

„Pokud chcete citelně zasáhnout ruskou propagandu, měli byste zvážit morální tlak na západní produkční společnosti a reklamní agentury, aby zastavili spolupráci s hlásnými troubami Kremlu,“ radí Vasily Gatov z americké USC Annenbergské univerzity.

Podle Pomerantseva stál dříve Gatov v čele oddělení rozvoje v ruské státní zpravodajské agentuře RIA Novosti a tak dokáže ukázat na slabosti v ruském propagandistickém systému a zprostředkovat nám, jak uvažují lidé, kteří tento moloch řídí. „Lidi, kteří mají na starost kremelskou propagandu, zajímají v prvé řadě peníze – nikoliv zasrané PR bitvy,“ říká Gatov s tím, že Západ nemůže prohlásit ruskou propagandu za bezpečnostní hrozbu a zároveň s tím zvát šéfy ruských televizních kanálů jako čestné hosty na festivaly do francouzského Cannes.

Celý komentář Petera Pomerantseva v angličtině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…