To byla šou: Tříbarevná „kojička“ a dva statní chlapi o ženských prsech. VIDEO zde

15.04.2019 16:45

O kojení na veřejnosti hovořili v pořadu Názory bez cenzury dva muži a extravagantní žena. Aktivistka Kateřina Olivová, expert na etiketu Jindřich Forejt a advokát Petr Kolman. Tito tři diskutéři se vyjádřili k otázce, zda je kojení pro oči veřejnosti obohacující podívanou, nebo důvodem ke studu. A zda mohou ženy bez ostychu nabídnout ňadro svému dítěti kdekoliv, nebo je to intimní záležitost, se kterou se mají odebrat do ústraní.

To byla šou: Tříbarevná „kojička“ a dva statní chlapi o ženských prsech. VIDEO zde
Foto: reprofoto: pořad Názory bez cenzury
Popisek: Kateřina Olivová

„Já si přeju, aby se kojení stalo normou, jak by to mělo být. Nedá se vyhnout tomu, aby ženy kojily kdekoliv, a nemyslím si, že to je nepřípustné,“ řekla Olivová, jež zastupuje uskupení Kojící guerilla. „Když se muž dívá, tak je to špatně, když se nedívá, je to špatně. Kojení je společenský problém, dříve to bylo tabu, dnes je to téma,“ poznamenal Kolman. „Je to lidská potřeba, ale koj, ale zůstaň člověkem. Neměl by převládat exhibicionismus,“ dodal. Nemělo by se podle něj z toho stát náboženství.

„Jde o to, jak toto téma uchopíme. Jestli se bavíme o předpisech etikety, protokolu, nebo zda se k tomu začínáme vyjadřovat jako k tématu div ne politickému. Ty doby se pochopitelně mění, co je přirozeného v Africe, není přirozené v Saúdské Arábii,“ vyjádřil se pak k problému Forejt. „Je to součást širší debaty, ale já bych varoval, aby se to stalo kampaní,“ poznamenal. 

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí
„Kojení není exhibice, nesouvisí to s odhalováním. Intimní, nerada to slovo používám, je to součást běžné péče o dítě. Je nepřerušitelná. Kojení nefunguje tak, že by se dalo nějak načasovat, po vzoru socialistických praktik se tak děje, ale nepřispívá to vývoji tomu dítěte,“ oponovala Olivová a sdělila, že dřív to tabu rozhodně nebylo. „Kontroverzní se to stalo až teď,“ míní.

„Přirozených lidských procesů daleko víc. Nechci slovíčkařit, ale bych byl trochu opatrný," sdělil Forejt, jenž by se bránil tomu, aby kojení na veřejnosti dovolil zákon. "Neexistuje totiž právní úprava, která by to zakazovala," dodal Forejt s tím, že by tak opravdu nepřinášel zákon, jenž by to povoloval. 

„Kdyby to nebylo tabu, tak bychom tady neseděli. Kdyby tam paní jedla hamburgery, tak to nikdo řešit nebude. A každý bere kojení na veřejnosti jinak," hovořil dále Kolman.

„Lidé, kterým to vadí, by se měli zamyslet nad tím, proč jim to vadí. Většina matek kojí způsobem, který je téměř neviditelný. Při kojení není potřeba se odhalovat celá,“ zmínila dále Olivová. „Přijde mi zvláštní, proč by měly být problémy nějakého dospělého člověka nadřazeny nad zájmy dítěte,“ dodala. Dnešní akci kojení na veřejnosti, které se Olivová účastnila, nepovažuje za exhibici. „Je to zpřítomnění tématu,“ podotkla. Lidé, kteří se nechtějí dívat, se podle ní mohou otočit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…