To ceny nesníží. Hlavně ublížit Rusku. Kovanda k výsledkům z Bruselu

12.09.2022 10:43 | Ze sítí

Páteční bruselská dohoda je prezentovaná ministrem Síkelou jako vítězství „evropské jednoty“. V překladu, který nabídl ekonom Lukáš Kovanda, to znamená, že z protichůdných zájmů Bruselu a členských států uspěla představa evropské centrály. Takže výsledkem je, že ke snížení cen energií nedojde, protože hlavním zájmem EK bylo poškodit zájmy Ruska.

To ceny nesníží. Hlavně ublížit Rusku. Kovanda k výsledkům z Bruselu
Foto: Screen vysílání CNN Prima News
Popisek: Nebroukpytlíkujte, vyzývá Jozef Síkela Karla Havlíčka

„Ta dohoda je vítězství evropské jednoty a evropských domácností,“ vysvětloval v neděli na Primě ministr Síkela páteční jednání ministrů EU, které svolal do Bruselu k řešení krize se energiemi. A protože vyhrála evropská vzájemnost, je podle něj jedno, kdo odjížděl spokojený a kdo ne.

„Vyhráli všichni,“ ujistil Síkela.

Jeho stínový oponent Karel Havlíček popsal dohodu tak, že s námi „vytřeli bruselskou podlahu“ a že se jede podle not Bruselu. V metropoli EU mohou podle Havlíčka bouchat špunty šampaňského, my si můžeme dopřát tak maximálně tuzemák na zahřátí.

Tvrdě komentoval páteční summit na sociálních sítích ekonom Lukáš Kovanda.

Energo-summit v Bruselu, svolaný českým ministrem Síkelou, se podle něj přiklonil k opatření, které ani dle Evropské komise cenu elektřiny nesníží.

 

 

Česko chtělo spolu s dalšími na energo-summitu prosadit „iberský model“, který by ke snížení cen elektřiny mohl vést.

 

„Místo toho zvítězil model Bruselu, za nějž se postavilo Německo, který ke snížení cen elektřiny nevede – místo toho většině elektráren konfiskuje zisk,“ poznamenává ekonom.

Vítězství vysvětluje odkazem na článek agentry AP, podle kterého se na summitu v podstatě nic moc nedohodlo, protože proti sobě stojí zájmy členských států a Evropské komise. „První chtějí srazit ceny elektřiny a zajistit dost plynu. Brusel by ale hlavně rád snížil příjmy Ruska,“ vysvětlil rozdíl.

 

 

Bruselský záměr tedy zvítězil a v týdnu bude rozpracováván. Evropské řešení snižující ceny je v nedohlednu, čas běží a zima se blíží.

Český Svaz průmyslu a dopravy o víkendu deklaroval, že výsledek pátečního energetického summitu EU je zklamáním. „Summit sice zadal Komisi rozpracovat řešení spočívající v konfiskaci mimořádných zisků elektráren jiných než plynových, avšak získané peníze mají jít na pomoc domácnostem, ne velkému průmyslu,“ vysvětluje rozladění Kovanda.

Podle něj se plán EU na zastropování cen dováženého ruského potrubního plynu může snadno ukázat jako totálně kontraproduktivní.

 

 

Před tím, již v minulém týdnu, když myšlenku poprvé vyslovila Ursula von der Leyenová, varovalo Polsko.

A to z prostého důvodu: „Už nyní se množí důkazy, že Čína do EU přeprodává – ve zkapalněné podobě – nemalý objem plynu, jejž jí daleko levněji prodává Rusko,“ píše s odkazy na seriózní média. A pokud by EU zastropovala ceny Rusku, dělala by to pak ještě víc.

Na druhou stranu naději podle něj může vyvolávat postup ukrajinské armády. „Ruská armáda na Ukrajině mimořádným způsobem kolabuje. Objevuje se kritika Putinova režimu z kruhů, jež mu dosud byly loajální. Ustála-li by navíc EU energetickou krizi a zima byla mírnější, než Kreml hrozí ve své propagandě, tlak na Putina bude zcela nebývalý – zvenku i zevnitř,“ tuší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…