To co Herman k Číně si nedovolil ani Obama, soptil na Primě Zaorálek. Dělá ze sebe hrdinu, ale udělal nám mezinárodní ostudu

30.10.2016 12:05

Hosty nedělní Partie TV Prima byli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a europoslanec ODS Jan Zahradil. Došlo na Čínu a ministra kultury Daniela Hermana. Ten to od Zaorálka pořádně schytal, jelikož údajně vládu neuvěřitelně podrazil. Jelikož se oba pánové účastnili oslav státního svátku 28. října na Hradě, v úvodu pořadu se věnovali právě oslavám ve Vladislavském sále. Zazněla slova o „vrcholu trapnosti“.

To co Herman k Číně si nedovolil ani Obama, soptil na Primě Zaorálek. Dělá ze sebe hrdinu, ale udělal nám mezinárodní ostudu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijel podpořit kandidáty ČSSD do Přerova

„Každý může 28. říjen slavit podle svého, máme svobodnou zemi. Já jsem ho slavil na Hradě, protože jsem to považoval za svou povinnost. Já jsem chodil na Hrad i v časech Václava Klause, se kterým jsem tehdy hodně nesouhlasil,“ připomněl Zaorálek hned v úvodu pořadu. U prezidenta Zemana ocenil, že vyznamenal pana režiséra Kačera nebo velvyslankyni v Sýrii Evu Filipi.  

Jan Zahradil to viděl velmi podobně. I on zdůraznil, že chodil na Hrad za prezidenta Václava Havla, později za Václava Klause, a teď tedy chodí i za Miloše Zemana. „Pan prezident se chová jako slon v porcelánu. Já rozhodně nepatřím do jeho fanklubu a nejsem jeho volič, ale mám za to, že oslavy státního svátku nejsou soukromým večírkem toho či onoho politika,“ podotkl.  

To však nic nemění na tom, že počínání hradních úředníků v případě pana Jiřího Bradyho považuje za takřka katastrofální. „To, co předvedla ta hradní skvadra s těmi telefonáty a netelefonáty, s těmi tiskovkami, to byl vrchol trapnosti,“ udeřil nekompromisně Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Posléze se pánové věnovali prohlášení čtyř nejvyšších představitelů tohoto státu směrem k Číně. Zahradil se v této věci Zaorálkovi vysmál. „Čínská strana si vás vychutnala. Ta si vás pak na tiskovce namazala na chleba v podobě vyjádření tiskového mluvčího ambasády,“ vymezil se kriticky proti Zaorálkovi.

Ten začal zeširoka popisovat, co se dělo. Dohodl se prý s ministrem Hermanem, že se šéf resortu kultury setká s dalajlámou jen a pouze soukromě. Takto prý měla znít původní dohoda. V jednu chvíli prý Hermanovi volal a pořádně mu vyčinil. Telefonát proběhl ještě před schůzkou s dalajlámou.  

„Tohle je vážná věc, slovo platí. My přece spolu máme dohodu. Vy jste nedodržel slovo, a to nejen vůči Číně, ale také vůči mně,“ udeřil podle vlastních slov Zaorálek na Hermana. „Ale pan Herman mi řekl, že už je to hotová věc, že se situace vyvinula, že dalajláma přijde na ministerstvo. A pak mi řekl, že já tady mám pana Koláře a další, tak zkuste přesvědčit je,“ popisoval telefonát s Hermanem Zaorálek před kamerami.

Prohlášení čtyř nejvyšších představitelů České republiky mělo tedy jen uhasit požár, který podle Zaorálka Herman založil. A další lidovečtí politici všechno prý přiživili tím, že na ministerstvo také dorazili.

„Šlo o řešení situace, kdy Česká republika přestala držet slovo. Česká republika udělala to, co si nedovolil ani prezident Obama, co si nedovolil ani prezident Kiska. Pan Herman tady vystoupil z řady a stal se hrdinou. Ale pro nás jako pro Českou republiku musí být v zahraniční politice držení slova,“ rozohnil se Zaorálek. „Já jsem si situaci řešil i s panem premiérem, kterému jsme volal, protože v této situaci musela z čínské strany přijít otázka: Tak jak to tedy je, my jsme viděli setkání s dalajlámou na půdě ministerstva i za účasti členů komor parlamentu,“ pokračoval Zaorálek.  

Zahradil následně celou situaci shrnul po svém. „Pan ministr Herman podkopl vás, pak do toho vstoupil prezident Zeman, který se podle všeho pokoušel vydírat ministra Hermana přes jeho strýce. A pak tu máme ten váš dopis čtyř a tady se neshodneme. Ten dopis já považuji za chybu, protože Čína dobře ví, že držíme politiku jedné Číny, to se nezměnilo ani za pravicových, ani levicových stran,“ sesumíroval dění politik ODS.

„Dobrým důkazem toho, že jste to udělali špatně, byla reakce mluvčího čínské ambasády, který řekl, že slova jsou to pěkná, ale teď by měly následovat činy,“ přisadil si ještě Zahradil.

Zaorálek se začal okamžitě bránit, že čínská strana nic takového neřekla. „Ale tenhle text v tom prohlášení Číny nenajdete,“ bránil se Zaorálek. „Moje mluvčí pak dokonce volala do ČTK a ptala se, jak si mohli dovolit překládat něco, co v tom čínském vyjádření není, a dozvěděla se, že to překládal nějaký elév, který udělal chybu. Ale ta chyba už koluje v médiích a už s tím těžko něco uděláme,“ zaznělo z úst ministra zahraničí.

Znovu a znovu popíral, že by se česká strana chovala podbízivě ke svým čínským partnerům, a kategoricky odmítal, že by snad v Česku byla ohrožena demokracie. S naší demokracií se prý nic neděje a s Čínou jednáme jako rovný s rovným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…