To, co se povolilo za Sobotky, je hnus! Babišův náměstek se u Moravce pořádně rozjel

17.05.2015 14:51

Regulace hazardu je velké téma poslední doby. Ministerstvo financí připravuje novelu loterijního zákona, proti které se ovšem bouří provozovatelé legálních loterií. V nedělních Otázkách Václava Moravce o tom diskutovali náměstek ministra financí pro oblast hazardu Ondřej Závodský a někdejší občanský aktivista Matěj Hollan (Žít Brno). Závodský si přitom nebral servítky a tvrdě se opřel do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

To, co se povolilo za Sobotky, je hnus! Babišův náměstek se u Moravce pořádně rozjel
Foto: Archiv OZ
Popisek: Právník a bojovník s korupcí Ondřej Závodský

Hollanovi se nelíbí, že Ministerstvo financí už dopředu novelu zákona zlehčuje. „My především nechceme, aby se státní rozpočet sanoval z kapes těch nejchudších,“ udeřil Hollan, který tím narážel na to, že stát na jedné straně vyplácí sociální dávky, aby si je následně vybíral z hazardu. Pokud se bude občanům co nejvíce bránit, aby se stali závislými na hazardu, stát notně ušetří.

Zmizí prý drtivá většina provozoven

Závodský se ale bránil, že se žádné takové změkčení nechystá, jen se odpovědnost více přesouvá na obce. To ony si budou moci říci, kdy budou jaké herny uzavřeny. Podle Hollana je však i toto špatně, jasné rozhodnutí zde prý leží na bedrech státu, nikoli jen obcí. Uznal však také, že se za ministra Babiše daří bojovat proti hazardu lépe než za pana Kalouska. Jen je ještě třeba stanovit komplexnější strategii, jak zacházet s hazardem a s lidmi na něm závislými. V Česku chybí komplexnější strategie pomoci.

Sobotka by si přál, aby zákon zůstal ve tvrdší formě, ale útoky premiéra na tuto loterijní novelu se velmi nelíbily Závodskému. „Musím upozornit pana premiéra, že ta jeho slova jsou velmi legrační. Ten hnus na našem území v počtu výherních automatů vznikl právě povolením pana premiéra, tehdy ministra financí,“ použil ostrá slova, přičemž se jeho reakce chytil moderátor Moravec s dotazem, zda jako náměstek koaličního ministra vypovídá loajalitu premiérovi, když řekne slovo jako "hnus". "Já nevypovídám loajalitu, ale nebudu poslouchat útoky pana premiéra na tento zákon. Tento zákon byl prodiskutovaný v rámci meziresortního připomínkového řízení," pokračoval Závodský. Ten se ještě vrátil k premiérovi, když připomněl, že 1. 8. 2003, tedy v době, kdy seděl na ministerstvu financí právě Sobotka, byla vydána první povolení na videoloterijní termínaly.

Hollan se Sobotky naopak zastával. Nárůst automatů prý začal až za ministrů financí Vlastimila Tlustého a Miroslava Kalouska (TOP 09).

Závodský si vzal k ruce graf, podle něhož dojde v důsledku přijaté novely zákona k obrovské redukci provozoven, a to až o 85 procent. Zároveň výrazně naroste zdanění hazardu. Podle Závodského zůstanou v provozu především velká kasina a podle Babišova náměstka asi nikdo nebude chtít bránit např. našim hokejistům, aby si část svých vydělaných peněz protočili v kasinu, pokud o to budou stát.

S úbytkem heren podle Závodského klesnou i počty lidí závislých na hazardu, pokud bude kontrole podroben i hazard na internetu.

Ať se kluci snaží

V závěru debaty padlo také pár slov na adresu senátora Iva Valenty, který hrozil přípravami na arbitráž. „Budeme se řídit podle nálezů Ústavního soudu, a ne podle představ senátora,“ konstatoval Závodský. Rozhodně prý nelze říci, že by pan Valenta nějak ovlivňoval Andreje Babiše v oblasti hazardu, byť se spolu setkávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…