To je ale vysoká daňová progrese, divila se Drtinová. Oranžový Mládek ji vyvedl z omylu

05.12.2013 19:42

Povolební vyjednávání jsou v plném proudu a vše nasvědčuje tomu, že příští vláda bude složená ze 7 ministrů sociální demokracie, 6 ministrů z hnutí ANO a 2 ministři budou mít členskou základnu v KDU-ČSL. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek naznačil, že lidovcům by mohlo připadnout ministerstvo zemědělství.

To je ale vysoká daňová progrese, divila se Drtinová. Oranžový Mládek ji vyvedl z omylu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

„Vždy o něj jevili velký zájem. Ale dokud není dojednáno všechno, není dojednáno nic,“ podotkl Mládek v pořadu České televize Interview Daniely Drtinové. Očekáváné schéma příští vlády „7+6+2“ považuje za adekvátní s přihlédnutím na výsledek voleb.

Jeden ze základních pilířů programového prohlášení budoucí vlády bude výše zdanění. Mládek uvedl, že v roce 2014 rozhodně k žádným změnám v oblasti daní nedojde, měly by začít platit až od 1. 1. 2015. Připomněl, že ČSSD bude usilovat o zavedení progresivního zdanění fyzických osob ve výši 20 a 24 procent a návrat od superhrubé mzdy k hrubé.

„A vy si myslíte, že na tak vysokou progresi by ANO kývlo?“ otázala se moderátorka pořadu Daniela Drtinová. „Chtěla jste říct nízkou. Vždyť to jsou pouhé čtyři procentní body navíc,“ odvětil Mládek s tím, že původní představa sociálních demokratů počítala s 20 a 30 procenty.

KDU-ČSL trvá, jak slibovala před volbami, na společném zdanění manželů. To však podle Mládka začne mít smysl až s významnou progresí. Na poznámku Drtinové, že lidovci nebudou možná chtít do vlády vstoupit, pokud se jim toto nepodaří prosadit, odpověděl stručně: „Nedovedu si představit, že strana, která má 14 poslanců, prosadí natolik zásadní změnu.“

Čeká nás další otřásání

Podle informací Práva prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat do kabinetu místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. S tím přitom Sobotka počítá do čela resortu zahraničí, který se soc. dem. v koaličních jednáních podařilo udržet. A Mládek očekává i další komplikace. „Po předložení seznamu nových ministrů panu prezidentovi očekávám další otřásání. Kolizi snad už ne,“ poznamenal s tím, že případné konflikty by mohly ohrozit celé vytvoření vlády. „Nerozumím logice pana prezidenta,“ dodal.

Jaká bude Mládkova pozice v budoucí vládě, odmítl spekulovat. Nastínil ale, že jeden z možných scénářů je ten, v němž usedne do ministerského křesla. A manželka by prý byla nejradši, kdyby se jednalo o ministerstvo zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…