To je fiškus, ten Okamura. Dřív reportérům Nory Fridrichové nadával, teď vymyslel nový trik. Stojí to za to

26.03.2018 12:03

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová České televizi oznámila, že s několika poslanci SPD Tomia Okamury policie zahájila úkony trestního řízení ve věci možného spáchání zločinu proti lidskosti. Toho se zákonodárci v čele s Tomiem Okamurou měli dopustit tím, že zpochybňovali utrpení vězňů v táboře v Letech u Písku za druhé světové války. Reportéři pořadu 168 hodin chtěli slyšet, co na to Okamura říká. A toto následovalo...

To je fiškus, ten Okamura. Dřív reportérům Nory Fridrichové nadával, teď vymyslel nový trik. Stojí to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura a Radim Fiala

Nora Fridrichová si v pořadu ČT 168 hodin chtěla znovu posvítit na Tomia Okamuru a další poslance jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie, které policie prověřuje v souvislost s podezřením na spáchání trestného činu proti lidskosti. Toho se mohli dopustit, když údajně popírali utrpení lidí v táboře v Letech u Písku za druhé světové války.

„(Policisté) zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu proti lidskosti,“ oznámila před kamerami mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.  

Reportéři pořadu 168 hodin chtěli doplnit také Okamurovo stanovisko. Snažili se ho získat i navzdory tomu, že se předseda SPD dlouhodobě odmítal bavit s pořadem 168 hodin a označoval ho za „zkorumpovaný“ a „prolhaný“. „Prosím vás, otázka zkorumpovaného pořadu a zmanipulovaného, prolhaného pořadu... Už mě neobtěžujte. Pořad 168 hodin ať mě laskavě už neobtěžuje,“ žádal Okamura Českou televizi ještě před dvěma měsíci. Neměl prý problém s tím vyjadřovat se pro zpravodajství ČT, ale s nikým z pořadu 168 mluvit nechtěl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jenže pak asi kdosi mávl kouzelným proutkem a Okamura změnil k pořadu 168 hodin přístup. Když byl tázán, zda by se mohl vyjádřit k zahájení trestního řízení v kauze tábora v Letech u Písku, Okamura označil 168 za „super pořad“, kterému milerád odpoví.

„Já bych vám rád podal zcela přesné informace, protože nemám žádné informace o tom, že k něčemu takovému dochází, takže, prosím, pošlete otázky písemně a my vám přesně odpovíme, vašemu super kvalitnímu pořadu. Takže je pošlete a my vám samozřejmě odpovíme,“ přislíbil Okamura.

Otázkou ovšem zůstává, zda se pořad 168 nějakého vyjádření opravdu dočká.

Mluvčí SPD  v SMS zprávě reportérům sdělila, že Okamurovo hnutí nemá zájem s nimi komunikovat, protože 168 chce jen dehonestovat hnutí SPD. Možná se časem změní i její přístup, stejně jako se změnil přístup Okamury.

O tom, že se o něj zajímá policie, neví prý nic ani zákonodárce SPD Radek Rozvoral, který na kameru doplnil, že v letech 1943 a 1944 zmíněný tábor byl oplocen, ale předtím oplocen být nemusel. Když tato slova slyšel advokát Stanislav Mečl, konstatoval, že mu to připadá jako klasická obhajoba, ke které by sáhl jako advokát s klientem typu pana Rozvorala.

Poslanec Miloslav Rozner, který tábor v Letech označoval za „neexistující pseudokoncentrák“ se k tématu úplně odmítl vyjádřit.   

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Experti zaměřující se na zkoumání extremistických projevů se ovšem neshodují na tom, zda se Okamura, Rozvoral nebo Rozner opravdu dopustili zločinu proti lidskosti. Nejblíže k tomu prý měl Rozner, ale ani u něj to údajně není zcela jasný případ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…