To je legrace: Britský lídr levice Corbyn propírán v pravicovém tisku. Píší dokonce, s kým souložil. A nejen to

17.09.2015 12:16

Novopečený šéf britských labouristů Jeremy Corbyn si užívá své nové role, ale zdaleka ne všechno mu hraje do karet. Média si jej vzala na paškál za to, že nezpíval hymnu při zádušní bohoslužbě za padlé vojáky v bitvě o Velkou Británii. Pravicový deník Telegraph zase informuje o jeho milostných avantýrách v sedmdesátých letech.

To je legrace: Britský lídr levice Corbyn propírán v pravicovém tisku. Píší dokonce, s kým souložil. A nejen to
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

I po pětasedmdesáti letech vnímají Britové proslulou bitvu o Velkou Británii velmi citlivě. Tomu odpovídají i reakce na podle mnohých neodpustitelný čin vůdce labouristů Jeremy Corbyna. Ten si jako zapřísáhlý pacifista a republikán dovolil nezazpívat v katedrále sv. Pavla společně s ostatními hymnu „Bůh ochraňuj královnu“. Britský deník Dail Mail popisuje, že ani jeho oděv neodpovídal slavnostnímu okamžiku a ironicky komentuje, že Corbynovi dokonce chyběl knoflík na košili. „To považuji za absolutní nedostatek respektu. Piloti, kteří se účastnili bitvy o Velkou Británii, tak činili pro krále a svoji zemi. Nerespektuje-li královnu, měl by respektovat aspoň oběti,“ prohlásil pětadevadesátiletý Stan Hartill.

Celý text z Daily Mail je ZDE

Jeho stejně starý kolega Tom Neil, který se účastnil 141 bojových misí a zaznamenal úctyhodných jedenáct sestřelů nepřátelských letadel, o Corbynovi řekl, že je bigotní a plný předsudků. „Vůbec se o něm nechci bavit,“ řekl Neil. Jak navíc uvádí Daily Mail, později vyšlo najevo, že Corbyn neomaleným způsobem uzmul dva pytlíky sendvičů, které byly připraveny především pro válečné veterány, a spěchal z katedrály na jednu levicovou konferenci. Do kritiky Corbyna se však pustili i někteří jeho straničtí kolegové. „Měl by už dospět. Obyčejní lidé v mém volebním obvodě prostě nechápou, proč odmítne muž, jenž se chce stát premiérem země, zpívat národní hymnu. Je to doslova otřesné,“ cituje Daily Mail nejmenovaného labouristického poslance.

Corbyna jistě nepotěšila ani výzva významného dárce labouristů a vlastníka fotbalového klubu Hull City Assema Allama. Bohatý podnikatel vyjádřil veřejnou podporu všem poslancům, kteří by chtěli opustit labouristickou stranu a slíbil jim podporu při založení nové strany. Ta by dle jeho názoru měla být méně levicová. „Corbyn je příliš velký levičák a stranu to bude stát porážku v dalších dvou či třech následujících volbách. Udělám vše proto, abych o svém názoru přesvědčil co nejvíce labouristických poslanců,“ zmínil Allam pro deník The Times. Jeho názor však rozhodně není ojedinělý. Od Corbynova zvolení zrazoval před několika týdny také trojnásobný premiér Velké Británie a dlouholetý úspěšný šéf labouristů Tony Blair.

Deník Times však rozebral do podrobností i Corbynův milostný život v sedmdesátých letech. Přátelé z Corbynova okolí deníku sdělili, že kdysi chodil s Diane Abbottovou, která přitom patří i v současnosti mezi jeho největší spojence ve straně. Jejich milenecké dvojici, která spolu mimo jiné zasedala na radnici v severním Londýně, se podle jejich sdělení výsměšně přezdívalo „příšerné duo“. Samotný Corbyn byl třikrát ženatý, ale jeho záliba v opačném pohlaví se při sestavování stínového kabinetu příliš neprojevila. Ve vedoucích funkcích kabinetu se nevyskytuje ani jedna žena, což mu jeho levicoví kolegové hlasitě vyčítají. Svoji nevoli mu ovšem dávají najevo i voliči ženského pohlaví.

Celý text z deníku Telegraph máte k dispozici ZDE

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …