To je náhoda! Koupí nebo prodají týden před tím, než se něco stane. Nejlepší obchodníci nejsou na Wall Street

07.01.2024 21:00

Pokud hledáte investiční rekordmany, pak se podle analýz obchodování amerických politiků vyplatí sledovat mnohé americké kongresmany, jelikož ti vloni dokázali překonat zbytek akciového trhu a dosáhnout i několikanásobných zisků. V některých případech členové Kongresu nakoupili akcie společností jen několik dní před prudkým růstem jejich cen, a server Daily Mail tak hovoří o téměř „věšteckých schopnostech“. Daní „věštci“ však častokrát zasedají v kongresových výborech spojených s firmami, do nichž investovali.

To je náhoda! Koupí nebo prodají týden před tím, než se něco stane. Nejlepší obchodníci nejsou na Wall Street
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39611 lidí
Američtí kongresmani v loňském roce dokázali oproti průměrným ziskům akciových investorů dosahovat na mnohem lepší výsledky, a zatímco index největších amerických firem S&P500 zhodnotil akcie svým držitelům o 24 procent, kongresmani z Demokratické strany zvládli dosáhnout na zhodnocení až 31 procent. Republikáni pak sice měli dohromady osmnáct procent zhodnocení, avšak i mezi nimi se najdou rekordmani, kteří poráželi zbytek trhu i o více než stovku procent.

Obří nerealizované zisky z akcií v loňském roce mají američtí politici častokrát díky růstu technologických firem a demokrat Brian Higgins, jenž je rekordmanem s nerealizovaným ziskem za loňský rok ve výši až 238,9 procenta, se na takovýto úctyhodný výkon dostal, jelikož má ve svém portfoliu za 100 tisíc amerických dolarů výhradně akcie technologického giganta Nvidia, jemuž se loni dařilo díky pokroku v oblasti umělé inteligence.  

Hned za ním se v žebříčku rekordních nerealizovaných zisků z akcií zařadili hned tři republikáni. Kongresman z Tennessee Mark Green zvládl dosáhnout výkonnosti akcií přes 122 procent, člen Sněmovny reprezentantů Garret Graves necelých 107,6 procenta a jeho kolega ze Severní Karolíny David Rouzer zvládl dosáhnout na 105,6 procenta.

Pětici nejvýkonnějších portfolií amerických čelných politiků pak uzavírá demokrat Seth Moulton, jenž dosáhl na stále velmi nadprůměrný nerealizovaný zisk 80 procent.

Britský Daily Mail situaci glosuje s tím, že pokud chcete porazit akciový trh, „stačí kopírovat Kongres“, jelikož jeho členové dosáhli až na dvakrát lepší výkon, než je průměr akciového trhu.

Server se podíval na nástroj od společnosti Quiver Quantitative, který kopíruje obchody členů Kongresu a jejich rodin, a zjistil, že zatímco američtí politici a jejich rodiny dosáhli na téměř 20 procent zhodnocení akcií, zbytek trhu průměrně jen osm až deset procent.

Zveřejněné informace podle Daily Mailu odhalují, že někteří politici mají „téměř věštecké schopnosti“ investovat do společností jen několik dní předtím, než ceny jejich akcií explodují. A zajímavé je, že někteří z těchto „věštců“ zasedají v kongresových výborech spojených s firmami, do nichž investovali.

Generální ředitel společnosti Quiver Quantitative James Kardatzke Daily Mailu řekl, že toto spojení nemusí být zcela náhodné. „Téměř jistě můžete vidět případy, kdy se zdá, že existují lidé, kteří jednají na základě informací, které mohli získat na schůzích výboru nebo které mohli získat jen na základě povahy své práce,“ podotkl.

Mezi obchody, na které společnost Quiver Quantitative upozornila, patří nákup akcií společnosti Lockheed Martin v hodnotě až 115 tisíc dolarů, který 12. září 2022 uskutečnil člen sněmovního rozpočtového výboru Scott Franklin. Republikán, jenž je členem výboru, který reguluje vládní výdaje, nakoupil akcie této obranné společnosti několik týdnů předtím, než oznámila lepší než očekávané příjmy díky poptávce po stíhačkách F-35, načež cena akcií vzrostla o 18 % po zprávě o finančních výsledcích společnosti. A Franklinova počáteční investice byla rázem o 20 tisíc dolarů v zisku.

V půlce května pak do svého portfolia akcie společnosti Tesla přidali republikánský senátor Tommy Tuberville a demokratický člen Sněmovny reprezentantů Joshe Gottheimer akcie Tesly, načež během pouhých 36 dní vystřelily o 64 procent.

A již zmiňovaný republikánský kongresman z Tennessee Mark Green dokázal bravurní počin s akciemi NGL Energy v hodnotě 250 tisíc dolarů, jež od konce března, kdy je nakoupil, vzrostly o 70 procent.

Zajímavé je také portfolio někdejší demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, jelikož to je v plusu o 50 procent. Pelosiová letos velmi profitovala z masivního růstu ceny akcií společnosti Nvidia, jejíž ocenění díky boomu umělé inteligence překročilo bilion dolarů a vyplatily se jí i investice do společností Microsoft a Apple v hodnotě milionů dolarů, které od začátku roku vzrostly přibližně o 55 procent.

Z technického hlediska je nákup a prodej akcií na základě neveřejných informací zákonodárci zakázán a v roce 2012 podepsal prezident Barack Obama zákon, který členům Kongresu brání v obchodování na základě údajů získaných v rámci jejich práce, jako je práce ve výborech nebo zábava s lobbisty. Pokud je však obchod ohlášen do 45 dnů, mohou američtí zákonodárci obchodovat, jak chtějí, i když jimi schválené nebo zamítnuté návrhy zákonů mohou ovlivnit výsledky společnosti a pomoci jim naplnit vlastní kapsy, podotýká server The New Republic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…