To je něco: Babiš suverénně vede, Okamura vstal z mrtvých a ODS...

04.06.2014 11:29

Pokud by se v květnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, současná vládní koalice by měla pohodlnou ústavní většinu. Vyplývá to z výzkumu volebních preferencí, který provedla ve dnech 20. až 27. května agentura STEM na reprezentativním vzorku 1093 osob starších 18 let. Průzkum probíhal v době před i po volbách do Evropského parlamentu.

To je něco: Babiš suverénně vede, Okamura vstal z mrtvých a ODS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s novináři v patách

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí

Z výsledků je patrná celková rozladěnost voličů, projevila se nejvyšší neochotou účastnit se voleb od konce roku 2012. Volební účast by činila jen 54 %, lidí rozhodnutých nejít volit je 26 %, což je o sedm procentních bodů více než minulý měsíc. „Celková lhostejnost a malý aktivní náboj nejvíce postihl ČSSD, která oproti minulému měsíci ztratila v modelu 3 procentní body,“ uvádějí autoři průzkumu. 

Celý průzkum ZDE.

Z průzkumu může mít radost Okamurovo hnutí Úsvit, které sice propadlo v eurovolbách, podle STEMu by však zasedlo v Poslanecké sněmovně. O desetinu za Úsvit se ve volebním modelu propadla ODS.

Žebříček volebního modelu vede se 27,5 % suverénně hnutí ANO, následované ČSSD s 18 %. Třetí je  KSČM, která by podle STEM získala 13,5 % hlasů. Do sněmovny by se dostala ještě TOP 09 s 9,8 %, KDU-ČSL (6,9 %), Úsvit 6,1 % a ODS se 6 %.

Na základě průzkumu agentura určila, že nejvíce poslanců by pochopitelně získalo hnutí ANO: 71, dále pak ČSSD – 45, KSČM – 32, TOP 09 - 20, KDU-ČSL - 14. ODS  a Úsvit by měly shodně po devíti poslancích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …