To je neštěstí: Angela Merkelová se prý zlobí na Českou republiku. „Podělali“ jsme si to nechutí ke kvótám a také větou o novém Mnichovu

01.10.2015 7:02

Česko-německé vztahy jsou nejhorší za posledních 20 let, píší dnešní Hospodářské noviny. Podle jejich zdrojů totiž nyní německá kancléřka Angela Merkelová ani nezvedá českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) telefon.

To je neštěstí: Angela Merkelová se prý zlobí na Českou republiku. „Podělali“ jsme si to nechutí ke kvótám a také větou o novém Mnichovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Anketa

Schvalujete letecké údery Ruska v Sýrii?

98%
2%
hlasovalo: 15525 lidí

Naše vztahy s Německem poškodil spor o povinné kvóty pro uprchlíky. Česko je totiž odmítá, na rozdíl od Německa. Sobotka tento svůj postoj navíc nedokázal Merkelové řádně vysvětlit, neboť ona mu nevzala telefon. Podle zdrojů, které Hospodářské noviny citují, Němci telefonát odmítli se slovy, že není dostatečně připravený. „A že stanoviska nepředjednali diplomati na nižších úrovních,“ píše tisk.

Podle diplomatických zdrojů z Ministerstva zahraničních věcí jsou teď vzájemné vztahy o 20 let zpátky, někde před česko-německou deklarací, která ukončila v roce 1997 spor o Benešovy dekrety.

Podle Vladimíra Handla z Ústavu mezinárodních vztahů Německo nás teď určitě nevnímá jako nápomocného partnera. „Česká politika je zatížena tím, že někteří její vrcholoví aktéři hovoří jazykem, který by patřil v Německu na úplně spodní úroveň politického spektra, až někam k radikálně pravicovým skupinám,“ říká Handl.

Hospodářské noviny navíc uvádějí, že český ministr vnitra Milan Chovanec neumí rozlišit, kdy mluví s českým publikem a kdy reprezentuje Česko na evropské úrovni. Uvádějí to alespoň zdroje z jednání. Podle nich prý Chovanec svým jednáním propast ještě více prohloubil, například i spojením „nový Mnichov“.

Podle Handla je samozřejmé, že můžeme mít jiný názor než Němci, ale musí být výsledkem solidního politického procesu a debata má nějakou úroveň. Což však nebyl tento případ. Zároveň také nedělá dobrou vizitku to, že názory vrcholných představitelů Česka se úplně nescházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…