To je počtení po ránu: Noviny shrnují dluhy poslanců

02.07.2013 7:31

Vzhledem k tomu, že osmdesát poslanců má dluhy přesahující hranici 300 tisíc, nebudou mít pravděpodobně zájem na rozpuštění sněmovny. Píše o tom MF Dnes. Poslanci totiž právě zveřejnili svá majetková přiznání.

To je počtení po ránu: Noviny shrnují dluhy poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední akce Josefa Dobeše ve funkci ministra

Motivace poslanců, kteří mají hypotéky a tudíž dluhy, bude spíše nerozpustit sněmovnu a vydržet až do řádných voleb. MF Dnes se domnívá, že právě jejich dluhy nahrávají prezidentovi Miloši Zemanovi, který má zájem na úřednické vládě Jiřího Rusnoka. K rozpuštění sněmovny je potřeba 120 hlasů. Pokud se nenajdou, může Rusnokova vláda i bez důvěry teoreticky vydržet až do řádných voleb.

Podle informací, které z majetkových přiznání vyčetla MF Dnes, je nejvíce zadlužen poslanec Michal Babák, který si vzal desetimilionovou hypotéku. Co se týče jednotlivých politických stran, je situace přibližně stejná u ODS, ČSSD a TOP 09, kde je zadlužená zhruba třetina straníků. Největší počet zadlužených politiků mají prý LIDEM a Věci veřejné.

Na to, zda zadlužení poslanců může mít vliv na ochotu rozpustit sněmovnu, se názory liší. Podle předsedy klubu TOP 09 Petra Gazdíka hypotéky při rozhodování nehrají roli. Šéfka LIDEM Karolína Peake pak odkázala MF Dnes na jednotlivé poslance.

Při hlasování hypotéky nehrají roli

Například bývalý ministr školství Josef Dobeš má hypotéky a úvěry v celkové výši 3,2 milionu korun. Pro deník uvedl, že dluh nehraje v jeho rozhodování žádnou roli. „Já jako poslanec strádám. Dříve jsem měl větší příjmy. Z ekonomických důvodů bych vlastně měl dělat všechno pro to, abych už nebyl poslancem,“ říká Dobeš.

K větším dlužníkům prý patří také Viktor Paggio z LIDEM. Bude hlasovat proti rozpuštění sněmovny. „Při hlasování bych na svou hypotéku nemyslel. Nebojím se, že bych se neuživil jinak,“ míní Paggio.

Řada poslanců se může vrátit do svých původních, civilních a dobře placených profesí, jako je například lékař. MF Dnes upozorňuje i na to, že mezi poslanci je i pár takových, kteří přišli do sněmovny rovnou ze školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…