To je řev: Babišovy plakáty zasáhly i Kreml. Výstraha Fialovi

02.05.2022 13:52 | Ze sítí

Za Babiše bylo líp. To jsou nové billboardy, které jsou k vidění po Česku – a které podle předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové připomínají nespokojenost lidí s řešením krizí ze strany koalice Spolu a Pirátů se STAN. S prezidentskou kampaní Andreje Babiše (ANO) to však podle všeho souviset nemá – nebo alespoň Schillerová tvrdí, že Babiš stále není o své kandidatuře rozhodnut. To, že billboardy nesouvisí s kampaní před volbami, tvrdil i manažer hnutí ANO, zákon však hovoří jinak. „Babiš je tím napomahačem Putina, chce nás demoralizovat vůči ruskému válečnému tažení do Evropy,“ kritizuje pak Babiše exposlanec Ivan Gabal.

To je řev: Babišovy plakáty zasáhly i Kreml. Výstraha Fialovi
Foto: Twitter
Popisek: Objevují se nové billboardy hnutí ANO.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) stále není rozhodnut, zda bude příští rok kandidovat na prezidenta. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to včera řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Hnutí podle ní stoprocentně nějakého uchazeče do volby pošle. Ambici postavit kandidáta má podle šéfa klubu Radima Fialy i SPD. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) chce se jménem přijít v září.

A právě slova Schillerové zaujala expremiéra Mirka Topolánka. „Hele, to je fakt prdel. Není sice rozhodnutý, ale už rozjel převolební kampaň za desítky milionů (nákup obytňáku a plastiky čuni do toho nepočítám),“ poznamenal Topolánek.

Babiš podle bývalé ministryně financí Schillerové stále není rozhodnut, zda kandidovat bude. V minulosti několikrát zmínil, že se rozhodne v září. Schillerová se domnívá, že vztahy předchozího ministerského předsedy se současným prezidentem Zemanem jsou nadále velmi korektní. Neznamená to ale, že se vždy ve všem shodnou.

V poslední době se ale na některých místech v Česku objevily billboardy se sloganem „Za Babiše bylo líp“. Podle Schillerové jde o připomenutí toho, že lidé začínají být nespokojeni s tím, jak vláda Spolu a Pirátů se STAN přistupuje k řešení krizí. Billboardy platí hnutí ANO.

„Za Babiše bylo líp? Agrofert ročně získá na dotacích kolem dvou miliard korun. Celkově přes 14 a půl miliardy. 180 miliard pro Česko z Evropského fondu obnovy je v ohrožení. Babišovy osobní zájmy nás ochuzují o peníze. Ty potřebujeme dát lidem. Takže fakta? PRO Babiše bylo líp!“ okomentovala nové billboardy místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„67. den Z-ločinné války Putina. Kampaň Za Babiše bylo líp, je zavrženíhodné cizopasení na barbarství Kremlu. Horší než Paroubkovo štvaní veřejného mínění proti americké radarové základně. Babiš je tím napomahačem Putina, chce nás demoralizovat vůči ruskému válečnému tažení do Evropy,“ okomentoval billboardy také někdejší poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal.

Na serveru Reflex.cz pak Babišovy billboardy trochu upravili. Místo citátů lidí, kteří jsou na billboardech k vidění – uklízeček či asistentek lékaře, vytvořil server slogany s tvářemi, kterým bylo podle něj skutečně za Babišovy vlády lépe. 

Nechybí tam manželka Monika, expředseda Sněmovny Radek Vondráček, exministři Richard Brabec, Karel Havlíček, Adam Vojtěch či současná předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Fotím se sama a je to peklo“, rýpe například Reflex.cz do známé kauzy Aleny Schillerové ohledně jejích draze placených fotografů.

Jiný pohled na billboardy pak na twitteru přinesl uživatel Ondřej Šmída. „Fascinuje mě, jak se diskuse o tomto billboardu smrskla na: ‚OMG, to je hnus. Babiš je krysa‘, a je interpretován jako: ‚Hodnoty jsou k ničemu.‘ Ten billboard je přitom primárně o něčem trochu jiném,“ napsal Šmída.

„Než se to zvrhne v různé strawmany a ad hominem, tak bych jen rád řekl, že jsem Babiše nikdy nevolil, myslím si, že jsou hodnoty důležité a ještě před pár lety bych se nad tím billboardem pohoršoval úplně stejným způsobem. O čem ale teda ten billboard je?“ zeptal se Šmída a následně ihned odpověděl: „O obrovské únavě lidí prázdným virtue signalingem, na který se velká část politiky smrskla. Skoro až geniálně vystihuje pocity lidí, kteří vidí, že se mají čím dál hůř, i když vzorně pracují, třeba i více než před lety.“

„Lidi už jsou alergičtí na všechno to poučování, co je správné a špatné, když dělají to správné (například pracují), ale k ničemu jim to není. Je potřeba zařídit, aby to správné chování mělo ty správné důsledky. Fotky s hezkými výroky opravdu nestačí. Je to podobné jako s penězi pro Ukrajince a odsuzující komentáře, že jim je lidi závidí. Přitom si myslím, že ne vždy šlo o závist, ale spíše o ne moc dobře zformulovanou myšlenku: Říkali jste, že peníze nejsou, tak jak to, že teď najednou jsou?“ ptal se Šmída.

„Já jsem pro pomoc Ukrajině a i soukromě jsem poslal peníze na různé sbírky. Rozhodně nikomu nezávidím těch pár tisícovek a chápu všechny ty implikace, které válka pro Ukrajince má. Proč ale českým občanům vláda říkala, že peníze nejsou, když najednou jsou? A jako já chápu, že je to doufejme krátkodobá pomoc a mimořádná situace atd. atd. Jenže ono opravdu není těžké poukázat na to, že nešlo o peníze, ale jen o ochotu je uvolnit. A uvolněním peněz nemyslím jejich prožrání, ale využití pro systémovou změnu. Myslím, že je čím dál více zjevné, že systém nefunguje dostatečně dobře na to, aby se lidé jako Babiš nedostávali do těch nejvyšších pozic moci, a tak je změna potřeba,“ zmínil dále Šmída.

„Akorát teda nestačí změna v chování a vystupování. Je potřeba tu změnu udělat v zákonech a opatřeních. Jenže my jsme uvěznění v politickém bezčasí, kdy další, akorát teda SLUŠNĚJŠÍ a VZDĚLANĚJŠÍ premiér rozdává úplatky a podporuje paliva. Opozice měla 4–8 let na přípravu všech možných reforem. Chápu, že jejich implementace by teď nebyla úplně 100% možná. Ale taky by se dalo říct: Až nastane příhodnější doba a doufáme, že to bude například do konce roku, chceme dělat tohle a tohle. Ale ta změna, kdy by lidi ze spodní příjmové poloviny populace mohli věřit i někomu jinému než Babišovi nebo Okamurovi, prostě nepřichází a příští rok asi budou přicházet analýzy toho, proč je na Hradě Babiš, dnes trestně stíhaný člověk. Přitom už 8 let je to pořád o tom samém,“ zakončil Šmída.

K hnutí ANO a jejich billboardům se pro server Novinky.cz vyjádřil člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí František Sívera. Podle něj jde o věc, která by měla být zahrnuta ve výdajích na kampaň. Blíží se totiž mimo jiné komunální volby.

Hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter odmítá, že by se kampaň k nim vztahovala, ze zákona ale vyplývá, že by se náklady vzhledem k vyhlášení termínu voleb měly započítávat. Píše to server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…