To je síla. Zuří válka o naše mrtvé vojáky v Afghánistánu. Zvrhlo se to do nevídaných konců

06.08.2018 11:55

K úmrtí tří českých vojáků se vyjádřilo mnoho našich veřejných činitelů, mezi nimi i Tomio Okamura z hnutí SPD. Začaly debaty o naší roli v NATO, o tom, zda má cenu se misí účastnit a jak by se měli veřejní činitelé chovat při takovéto tragédii. Kromě Okamury promluvil i například generál Hynek Blaško, novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová, veterán z Aghánistánu Marek Obrtel i senátor Jiří Čunek.

To je síla. Zuří válka o naše mrtvé vojáky v Afghánistánu. Zvrhlo se to do nevídaných konců
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Okamura na svůj profil napsal tuto kondolenci a polemiku: „Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodinám tří vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Padli při odpovědném plnění rozkazů a patří jim naše úcta. Naše hnutí SPD – na rozdíl od ostatních stran – nepodpořilo ve Sněmovně záměr zahraničních misí. Nesouhlasíme se způsobem, jak byla a je vedena kampaň v Afghánistánu. Má zcela špatný strategický cíl. Chce z Afghánistánu vytvořit protektorát NATO a především USA. Tento záměr odmítá velká část Afghánců, kteří jsou tradičně odmítaví k cizímu vměšování. Válka trvá již sedmnáct let a není vidět konce války. Jsme přesvědčeni, že Afghánistán je třeba nechat Afgháncům a nenutit jim politické, ani jiné pro ně cizí modely života. Ať ve své zemi žijí, jak chtějí, a za své peníze. Terorismus nám dnes hrozí především díky imigrační a multikulturní politice EU. Naše vojáky budeme potřebovat doma.“

Na jeho slova reagovala novinářka Markéta Kutilová. Ta Okamuru odsoudila, že šíří nepravdy a zneužívá tragédii, aby si zvýšil preference. Píše: „Tohle je podle mě kandidát na nejstupidnější FB status roku! Normálně výplody politického podnikatele Okamury nesleduji, ale když se začne vyjadřovat k islámskému radikalismu, tak mě to teda tak vytočí, že musím:
Okamura jakoby lituje smrti českých vojáků (aby někoho nenaštval), ale zároveň říká, že to byli vlastně žoldáci jakési cizácké armády zvané NATO, která okupuje Afghánistán a bere jej Agháncům.

Kdyby nebyl Okamura tak hloupý a populistický, tak by věděl, že:

Afghánistán je stále více ovládaný teroristickými radikálními organizacemi jako Al- Káida, Tálibán a v poslední době zde roste a sílí Islámský stát, který zde má svoje výcvikové tábory; mj. např. provincii Chorasan už IS ovládá úplně.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Afghánská vláda je legitimě zvolená a s přítomností NATO souhlasí – není to tedy okupace. Sama afghánská armáda a policie boj s teroristy absolutně nezvládají a oni sami jsou nejčastějším terčem útoků islamistů – byť jejich smrti nikdy Okamura nelitoval.

Afghánistán a jeho opium je také jedním z nejdůležitějších zdrojů financování teroristů – jde o stovky milionů ročně a opiová mafie už prorostla i afghánskou vládou a všemi složkami státní správy.

Takže pokud my necháme afghánskou vládu, aby se s teroristy utkala sama, během chvíle ji teroristé pohltí úplně a z Afghánistánu zbyde stát Al-Káidy, Tálibánu a Islámského státu.

Ale tohle asi Okamura podporuje – růst radikálního islamismu – nechme jim Afghánistán, aby si mohli kluci pěkně hrát a útočit na nás, protože pak ještě porostou moje politické body a příjmy, že pane Okamuro!!!“

K celé věci se pro Parlamentní listy vyjádřil veterán z Aghánistánu, Marek Obrtel, který vrátil medaile, jež za službu v této zemi získal. „Zemřeli tři mladí lidé, vojáci, kteří mohli ještě vykonat mnoho dobrého ve svých osobních životech i pro naši společnost a naši vlast. Je to velká tragédie těchto mužů a jejich nejbližších, kterým bych chtěl vyjádřit svou nejupřímnější soustrast a účast na jejich bolesti,“ píše Obrtel.

Pak se obrací na vyjádření k jejich smrti: „Ve zmíněných komentářích vysokých stranických a státních představitelů jsem postrádal jednu zásadní skutečnost. Jakousi sebereflexi nebo v některých případech přímo odpovědnost za smrt našich padlých vojáků, jakož i za všechna další úmrtí vojáků, která se v minulosti v souvislosti s misemi stala a také za ta, která teprve přijdou. Bezduchá a pokrytecká vyjádření Víta Rakušana (STAN), Jana Hamáčka (ČSSD), Jiřího Pospíšila (TOP 09), Petra Fialy (ODS) a dalších o tom, jak naše země musí spolu se ‚spojenci‘ bojovat proti terorismu tisíce kilometrů od naší vlasti či Evropy v cizí zemi, aby pak s nimi nemusela bojovat u nás doma, mne naplňují smutkem, ale také vztekem a pocitem opovržení.“

Dává do kontrastu, že čeští vojáci umírají v Afghánistánu, zatímco „Evropu pod taktovkou Bruselu a vlád jednotlivých zemí zaplavují miliony nelegálních migrantů a s nimi stovky a tisíce islámských fundamentalistů a teroristů.“

Celé vyjádření Marka Obrtela na PL ZDE

Ozval se i generál Hynek Blaško. Ten se naopak vyjádřil smírně a vyzval lidi, aby se o vojácích nevyjadřovali jako o žoldácích. „Vážení přátelé, přečetl jsem si diskuzi pod svým příspěvkem o dalších padlých v Afghánistánu a prosím Vás, ctěte fakt, že padli daleko od svého domova a že mají příbuzné a známé, děti, manželky, družky, kteří dnes prožívají neskutečnou bolest nad jejich ztrátou. Ponechte stranou hodnocení, proč tam šli, proč dělali to, co dělali, nenazývejte je žoldáky, nebyli placeni cizím státem, byli tam placeni z Vašich daní, plnili a plní to, co po nás NATO chce. Jsou to naši kluci a věřte, že kdyby tady byl nějaký problém, řešili by ho se stejnou odhodlaností jako tam. Jsme členy NATO, politici se připojili k misím, tak vojáci musí jít. Pokud nesouhlasíme s členstvím, měli bychom volit strany, které prosazují závazné referendum a odvolatelnost politiků. Prosím Vás ještě jednou, ctěte fakt, že jsou to naši kluci, naši spoluobčané a vyjádřete jim úctu aspoň tím, že si odpustíte nespravedlivé komentáře,“ píše na svém facebooku.

Ozval se i Jiří Čunek, senátor za KDU-ČSL. Ten říká: „Abychom se ochránili proti terorismu na našem území, musíme proti němu bojovat tam, kde vzniká. Tři stateční vojáci položili život i za naši bezpečnost. Připomínejme si jejich oběť a važme si jejich odkazu.Vzpomínejme na ně v našich modlitbách.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…