To je šok. Milan Chovanec promluvil k výsledku voleb, Sobotka a jeho lidé možná budou koukat divně

12.10.2016 7:15

ČSSD by měla zlepšit své vztahy s prezidentem Milošem Zemanem. Ten vzešel ze sociální demokracie, která by z toho měla profitovat, a ne s prezidentem válčit a přenechávat ho hnutí ANO, které se podle potřeby spojí s kýmkoliv. Tak to vidí první místopředseda strany, ministr vnitra Milan Chovanec.

To je šok. Milan Chovanec promluvil k výsledku voleb, Sobotka a jeho lidé možná budou koukat divně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Rozhovor deníku Právo dával Milan Chovanec v den, kdy byla v jeho domovské Plzni uzavřena krajská koalice bez vítězného hnutí ANO. „Politika je o skládání funkčních koalic,“ vzkázal. Nemáme většinový systém „vítěz bere vše“, takže se musí hledat koalice, které budou fungovat.

Nepochybuje, že hnutí ANO v kampani využije, že ostatní sestavili tyto „funkční koalice“ bez něj. Ostatní se podle ministra musí naučit této negativní kampani ANO čelit. „Oni využijí čehokoliv. Snaží se být ve vládě, a přitom říkají, že nejsou politici,“ říká.

Babiš je podle Chovance šikovnější než ČSSD v prodávání výsledků své práce. „My kvůli naší vlastní slušnosti neumíme lépe marketingově prodávat úspěchy vlády,“ dodává.

Anketa

Má pravdu MUDr. Jan Hnízdil, když tvrdí, že do politiky chodí hlavně psychopati, placení finančními skupinami?

97%
3%
hlasovalo: 6604 lidí

Dalším aspektem, který by si ČSSD měla vyjasnit, je podle něj vztah s prezidentem Zemanem. „Je to prezident vzešlý z ČSSD. Já ho považuji za levicového prezidenta,“ připomíná. Osobně má prý s prezidentem korektní vztahy a moc by si přál, aby je měla celá ČSSD. „Je v zájmu ČSSD, aby zavládla oboustranná vstřícnost,“ myslí si. ČSSD by podle něj měla sociálního demokrata na Hradě využívat, ne se s ním hádat.

Nápad premiéra Sobotky oslovit městské voliče a mladé lidi je podle Chovance smysluplný, ale ČSSD nesmí zapomínat ani na svůj tradiční elektorát. „Musíme tu stranu vzbudit a lidem vysvětlit, že jsme ti, kteří se jich zastanou,“ říká. Nehodlá však necelý rok před volbami přepřahat ve funkci předsedy. Bohuslav Sobotka podle něj odpracoval v kampani nejvíce ze všech členů vlády a na sjezdu jej Chovanec podpoří.

Zmatečnost postoje ČSSD k některým otázkám, například k imigraci, nevidí jako nevýhodu. Skutečná politická strana by podle něj měla být názorově pestrá. „Hnutí ANO je strana jednoho muže, který hlásá jeden názor. Oni jsou efektivní v umlčování nepohodlných názorů. Třeba pan ministr Pelikán byl člověk, který migranty vítal a kritizoval vnitro za nenávist k migrantům, a najednou, když Andrej Babiš změnil razantně rétoriku k migraci, tak kolega Pelikán nevystoupil a neřekl, že se svým předsedou nesouhlasí,“ uvádí pro srovnání.

Trochu se obává, že teď rok až do sněmovních voleb nevyjdeme z předvolební kampaně a že to bude jedna z nejmasivnějších kampaní, které Česká republika zažila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…