To je vám na nic. Drábová usměrnila občany zděšené atomovkou

28.02.2022 14:16 | Ze sítí

Když ruský prezident Vladimir Putin oznamoval světu, že se rozhodl spustit invazi na Ukrajinu, otevřeně pohrozil, že využije všech dostupných prostředků, která má Ruská federace k dispozici, pokud se mu někdo v jeho akci pokusí zabránit. O čtyři dny později nařídil uvedení jaderných zbraní do vysokého stavu pohotovosti. Šéfka Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová k tomu napsala pár slov...

To je vám na nic. Drábová usměrnila občany zděšené atomovkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Ve chvíli, kdy ruský prezident Vladimir Putin spustil agresi proti svobodné Ukrajině, pohrozil světu, že kdokoli se mu v jeho akci pokusí zabránit, bude muset počítat s tím, že Ruská federace využije všechny své prostředky, aby prosadila své cíle. Fakticky tak pohrozil využitím jaderných zbraní.

V závěru týdne svou hrozbu ještě zesílil, když vydal povel k uvedený jaderných zbraní do vysokého stupně pohotovosti.

Nejen v Česku se poté rozběhly diskuse, zda Putin zajde tak daleko, že nechá jaderné zbraně odpálit. Dva britští bezpečnostní experti se na stránkách BBC shodli na tom, že k tomu spíše nedojde.

Ale kdyby přece jen, lidé si na sociálních sítích kladou otázky, zda je možné na to nějak reagovat, jak se chránit. Zda má např. smysl nakupovat jódové tablety.

A tady se o slovo přihlásila šéfka Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

„Hodně se v komentářích ptáte na jódové tablety. Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě na nic,“ upozornila.

Dana Drábová promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…