To jsem ještě nezažil. Válek se rozpovídal o tajném auditu na léky

06.02.2024 20:17 | Monitoring

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v prosinci odvolal po třech měsících z funkce ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kateřinu Podrazilovou. Nyní se v podcastu PoliTalk rozhovořil o tom, že pomyslnou poslední kapkou, kdy pohár přetekl, byl Podrazilovou zadaný audit s tajnými výsledky. „To jsem ještě nezažil,“ hrozil se šéf resortu zdravotnictví.

To jsem ještě nezažil. Válek se rozpovídal o tajném auditu na léky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Podle slov ministra Válka zadala jako ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Podrazilová audit nepochopitelným způsobem. „Nařídil jsem současnému pověřenému řediteli SÚKL, že musí jeho výsledky zveřejnit. Nezlobte se na mě, dát si do auditu jako státní organizace, že výsledky nemohou být zveřejněny, to jsem za svou kariéru ještě nezažil. Pevně věřím, že to auditorská firma nemyslela vážně, a když zveřejníme výsledky, tak nebude žalovat stát a nebude po něm chtít pokuty, které tam jsou,“ uvedl.

Nyní se nemůže k auditu dostat, jelikož si audit vypsala ředitelka SÚKL, protože stejně jako ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky a dalších orgánů nejsou podřízeni ministru zdravotnictví ve smyslu, že jim něco nařídí a oni to musejí provést. „Jedině ji ve zkušební době můžu odvolat. Jinak ale nemám způsob, jak se státním úředníkem něco provést,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v podcastu.

„Nemůžu konat na základě toho, co uveřejní noviny,“ reagoval na skutečnost, že dílčí poznatky z auditu se objevily v médiích. „Šel jsem teď na hranu toho, co je možné, a nařídil, aby výsledky byly zveřejněny. Budu-li potrestán, tak ať. Pokud jsou v auditu doporučené kroky, chci, abychom je realizovali,“ dodal.

Vyloučil však, že by Podrazilovou odvolal z funkce ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv právě kvůli auditu. „Kvůli výsledkům určitě ne. Nespokojený jsem ale byl, především poslední měsíc. Realizovala jiné kroky, než jsme chtěli. Audit byl bez výběrového řízení, sice pod dva miliony, ale je tam ta věta, že výsledky jsou neveřejné. To byla poslední kapka,“ konstatoval ministr Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…